Digitaalisten teknologioiden käyttöönotossa sekä hyödyntämisessä palvelualoilla on merkittävää vaihtelua, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Informaation ja viestinnän sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialat ovat vahvasti digitalisoituneita. Sen sijaan hotelli- ja ravintola-ala sekä kuljetus ja varastointi ovat jääneet digitalisaatiossa jälkeen. Tutkimus havaitsi vahvan positiivisen yhteyden digitalisaation ja liikevaihdon välillä.
Kukaan ei vielä tiedä, miten ChatGPT:n kaltaiset generatiiviset tekoälyt tulevat mullistamaan yritysmaailmaa. Aalto-yliopiston uusi tutkimusprojekti etsii nyt parhaita tapoja ja hakee ratkaisuja sudenkuoppiin.
Suuriin kielimalleihin perustuva generatiivinen tekoäly lävähti ChatGPT:n myötä työtätekevän kansan koneille vajaa vuosi sitten, ja alusta alkaen on ollut selvää, että moni työtehtävä ja -prosessi voi sen myötä muuttua radikaalisti – helpottua, tehostua, poistuakin. Mutta miten tarkalleen, sitä ei vielä kukaan tiedä.
MaRan Jyväskylän alueen matkailu- ja ravintolayrityksille tekemän kyselyn mukaan hieman yli puolella yrityksistä liikevaihto kasvoi elo-syyskuussa verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna. Tosin liikevaihdon kasvuun vaikutti olennaisesti kustannusten voimakas nousu. Hieman yli 40 prosenttia yrityksistä ennakoi liikevaihdon kasvua tulevalle pikkujoulukaudelle. Yritysten pahimmat liiketoiminnan menestymistä varjostavat uhat ovat ammattitaitoisen työvoiman puute, kysynnän vähäisyys ja kustannusten nousun jatkuminen.
”Kun käteisen käyttö vähenee, meidän on huolehdittava, että kotitalouksilla säilyy jatkossakin mahdollisuus maksaa keskuspankkirahalla digitalisoituvassa yhteiskunnassa”, sanoo Suomen Pankin johtokunnan jäsen ja EKP:n neuvoston jäsen Tuomas Välimäki.
Suomalaisten yritysten talousnäkymät ovat monella toimialalla vaimeat. Matkailuala on poikkeus, sillä erityisesti talvimatkailu Lappiin on kasvanut voimakkaasti.
MaRan jäsenkyselyn mukaan noin puolella alan yrityksistä liikevaihto kasvoi kesäkuukausina. Suurimman osan liikevaihdon kasvusta selittää hintojen nousu. Kustannusten nousu rasittaa alan yrityksiä myös syksyllä samalla kun erityisesti korkeat korot syövät asiakkaiden ostovoimaa. Palvelualat ovat kannatelleet Suomen taloutta, kun teollisuus ja etenkin rakentaminen ovat olleet vaikeuksissa. Nyt myös palvelualojen näkymät ovat heikentyneet euroalueella.
Matkailun tulo- ja työllisyystutkimuksen mukaan Suomen suurimmat matkailualueet matkailutulolla mitattuna ovat Vantaa, Helsinki ja Tampere. Vantaan matkailutuloa selittää erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasema, joka tuotti kaupungin matkailutulosta lähes 90 prosenttia.
Markkinointitoimisto Dagmarin Digitaalisen median tutkimus osoittaa, miten paljon ihmisten arki on muuttunut median käytön ja laitteiden myötä. Harva katsoo televisiota ilman kädessä olevaa puhelinta, joka neljännellä on ranteessa älykello, ja YouTube on paisunut lineaarisen television kokoluokkaan. Nämä muutokset ovat tapahtuneet kymmenen viime vuoden aikana, kun markkinointitoimisto Dagmar on toteuttanut Digitaalisen median tutkimusta.
Suomen kilpailukykyasema heikkeni sijalle 11 IMD:n kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa tänä vuonna. Suomen sijoitus aleni takaisin toissavuotiselle tasolleen. Tanska säilytti vertailun kärkipaikkansa. Toiseksi kiri Irlanti, jonka sijoitus nousi jopa yhdeksän sijaa. Suomen tämän vuoden sijoitusta heikensivät erityisesti kansainvälinen kauppa, asenteet ja arvot sekä hinnat. Parannusta tuli työllisyydessä ja kansainvälisissä investoinneissa.
Omalle kotipaikkakunnalle tai sen lähistölle suuntautuvat staycation-minilomat houkuttelevat tällä hetkellä etenkin 26–35-vuotiaita aikuisia, ja lähilomalle lähdetään yhä moninaisemmista syistä. Lapland Hotelsin teettämän kyselyn mukaan lomailulta kaivataan nyt helppoutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Staycationin suosio on edelleen korkea: jopa 61 prosenttia kyselyyn vastanneista aikoo lähteä lähilomalle tulevaisuudessa.
Luonnonvarakeskus Luke ja REINU econ Oy selvittivät MaRan toimeksiannosta matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yritysten korona-ajan tappioita ja valtion tukia yrityksille. Tutkimuksessa selvitettiin valtion maksamia suoria tukia ja lomautusjärjestelmän tuomia taloudellisia hyötyjä yrityksille. Majoitus- ja ravintolayritykset saivat valtiolta tukia yhteensä 457 miljoonaa euroa vuosina 2020 ja 2021. Lisäksi lomautusjärjestelmä pienensi yritysten palkka- ja sivukuluja MaRan arvion mukaan noin 600 miljoonaa euroa.
Suomi-kuva on vahvistunut vuoden 2022 aikana. Suomi on näkynyt ulkomaisessa mediassa historiallisella tavalla ja uutiset Suomesta ovat saaneet poikkeuksellisen myönteisen vastaanoton. Erityisesti arviot suomalaisesta hallinnosta sekä suomalaisista ihmisistä ovat muuttuneet entistäkin positiivisemmiksi. Kasvanut tunnettuus on tärkeää, kun Suomi pyrkii vaikuttamaan maailmalla, kertoo ulkoministeriön julkaisema Maakuvan vuosikatsaus.
Palvelualojen päätoimialoista liikevaihto kasvoi eniten vuoden 2023 tammikuussa majoitus- ja ravitsemistoiminnassa. MaRa-alan työpäiväkorjattu liikevaihto nousi 61,0 % vuodentakaisesta tammikuusta volyymin kasvaessa samaan aikaan 47,4 %.
Lappi on vientivetoinen maakunta, jossa potentiaalisilla vientiyrityksillä on merkittäviä kasvuhaluja. Haasteina kansainvälisen viennin tiellä ovat yleinen taloustilanne ja työvoiman saatavuus. Kansainvälisen matkailun vientiarvon arvioidaan olevan jopa 520 miljoonaa euroa.
© 2024 travelnews.fi