Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu

Suomen Inflaatio tammikuussa 2023

 

9,1% (+0,4%) 

 

Kuluttajien hintaindeksi tammikuussa 2023

117,78
Vuosimuutos 7,96%, kuukausimuutos 0,6%

 

Space
Space
Space
maanantai, 30 tammikuu 2023 15:00

Lomia myydään nyt ennätysvauhdilla

Kirjoittanut

Vuodesta 2023 näyttää tulevan vahva matkailuvuosi. Matkanjärjestäjä Apollon myynti on kasvanut jopa 40 prosentin viikkovauhtia tammikuun ajan - ja peräti seitsemän kymmenestä tähän mennessä kesäloman varanneista suuntaa Kreikkaan.

Työntekijämäärä nousi joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 0,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Toimialoista vahvimmin kehittyivät henkilöstövuokraus, viestintä- ja tietotekniikka sekä teollisuus. Rakentaminen sekä kuljetuksen ja kaupan alat olivat laskussa. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä nousi eniten Etelä-Suomessa, kun laskua tuli ainoastaan Itä-Suomessa.

Matkailu kuuluu Länsi-Uudenmaan tärkeimpiin toimialoihin ja vastaa merkittävästä osuudesta alueen työllistämisestä ja tuloista. Tämä käy ilmi uudesta tutkimuksesta.

Suomen hallitus on verottamassa ulkomaista työvoimaa laajemmin ns. taloudellisen työnantajan esityksessään. Kireämpi, myös lyhyiden Suomeen suuntautuvien työkeikkojen verotus vähentää työmatkailijoiden määrää ja heikentää näin suoraan matkailu- ja ravintola-alan toimintaedellytyksiä, sanoo Restonomiliitto.

Poikkeusajasta päästiin vihdoin palaamaan vilkkaaseen ja tapahtumarikkaaseen matkailukesään. Turun seudun matkailu jatkaa edelleen majoitus- ja matkailutilastojen valossa elpymistä. Kotimaisten matkailijoiden osalta kesä- ja heinäkuussa päästiin lähes ennätysvuoden 2021 lukuihin, vaikka ulkomaanmatkailu on taas palannut vaihtoehdoksi kotimaan kohteiden rinnalle. Pandemian aikana kasvaneesta kotimaan matkailijoiden joukosta ainakin osa on siis selkeästi tullut jäädäkseen, mutta kansainvälisissä matkailijamäärissä on menetetty paljon.

Booking Holdings Inc julkisti toisen vuosineljänneksen tuloksensa elokuun alussa. Toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 4,3 miljardia dollaria, kasvua edelliseen vuoteen +99%. Nettotulos 2022 toiselle vuosineljännekselle oli 857 miljoonaa dollaria verrattuna viime vuoden vastaavan ajankohdan -167 miljoonan dollarin tappioon.  

tiistai, 09 elokuu 2022 12:21

Matkailukesä jatkuu vilkkaana

Kirjoittanut

– Alkukesän majoitustilastot osoittavat, että Turulla on vetovoimaa tapahtumakaupunkina ja matkakohteena, sillä kesäkuussa majoituksissa oli enemmän yöpyjiä kuin vastaavaan aikaan viime vuonna – jopa enemmän kuin ennen pandemiaa, Hirvenoja kertoo.

Enreachin teettämän kyselyn mukaan 31 % suomalaisista on viimeisen kahden vuoden aikana lopettanut asiakkuussuhteensa, koska yrityksen asiakaspalvelun tavoitettavuus on ollut heikko. Pohjoismaisesta kyselystä selviää, että suomalaiset odottavat yritysten puhelinpalvelusta selvästi ruotsalaisia ja tanskalaisia nopeammin vastausta.

Työn ja talouden tutkimus LABORE ennustaa kuluvalle vuodelle 1,8 prosentin, ensi vuodelle 1,5 prosentin ja vuodelle 2024 1,4 prosentin talouskasvua. Alkuvuonna koronapandemia hidasti vielä taloutta, mutta kaikkiaan sen odotetaan vaikuttavan talouteen enää vähän. Venäjän hyökättyä Ukrainaan länsimaat ovat asettaneet laajat talouspakotteet Venäjälle. Nämä pakotteet ja yleinen haluttomuus tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa vaikuttavat talouteemme kielteisesti suoraan Venäjän-kaupan tyrehtymisen kautta sekä epäsuorasti koko Euroopan talousnäkymien heikkenemisen vuoksi. Valtiontalous pysyy selvästi alijäämäisenä muun muassa Ukrainan sodan myötä muodostuneiden uusien menopaineiden takia, vaikka talouskasvu jatkuu kohtuullisena.

Koko toimialan liikevaihto on kasvanut tasaisesti vuoden 2020 kesästä lähtien ja liikevaihto on kivunnut jo merkittävästi koronakriisiä edeltävää aikaa korkeammalle tasolle.

Sivu 1 / 6

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia