Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu

Suomen Inflaatio helmikuussa 2023

 

8,8% (+0,8%) 

 

Kuluttajien hintaindeksi helmikuussa 2023

118,37
Vuosimuutos 7,9%, kuukausimuutos 0,6%

Ravintolat ja hotellit

124,05
Vuosimuutos 8,4%, kuukausimuutos 1,1%

 

Space
Space
Space

Omalle kotipaikkakunnalle tai sen lähistölle suuntautuvat staycation-minilomat houkuttelevat tällä hetkellä etenkin 26–35-vuotiaita aikuisia, ja lähilomalle lähdetään yhä moninaisemmista syistä. Lapland Hotelsin teettämän kyselyn mukaan lomailulta kaivataan nyt helppoutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Staycationin suosio on edelleen korkea: jopa 61 prosenttia kyselyyn vastanneista aikoo lähteä lähilomalle tulevaisuudessa. 

Luonnonvarakeskus Luke ja REINU econ Oy selvittivät MaRan toimeksiannosta matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yritysten korona-ajan tappioita ja valtion tukia yrityksille. Tutkimuksessa selvitettiin valtion maksamia suoria tukia ja lomautusjärjestelmän tuomia taloudellisia hyötyjä yrityksille. Majoitus- ja ravintolayritykset saivat valtiolta tukia yhteensä 457 miljoonaa euroa vuosina 2020 ja 2021. Lisäksi lomautusjärjestelmä pienensi yritysten palkka- ja sivukuluja MaRan arvion mukaan noin 600 miljoonaa euroa.

Suomi-kuva on vahvistunut vuoden 2022 aikana. Suomi on näkynyt ulkomaisessa mediassa historiallisella tavalla ja uutiset Suomesta ovat saaneet poikkeuksellisen myönteisen vastaanoton. Erityisesti arviot suomalaisesta hallinnosta sekä suomalaisista ihmisistä ovat muuttuneet entistäkin positiivisemmiksi. Kasvanut tunnettuus on tärkeää, kun Suomi pyrkii vaikuttamaan maailmalla, kertoo ulkoministeriön julkaisema Maakuvan vuosikatsaus.

Palvelualojen päätoimialoista liikevaihto kasvoi eniten vuoden 2023 tammikuussa majoitus- ja ravitsemistoiminnassa. MaRa-alan työpäiväkorjattu liikevaihto nousi 61,0 % vuodentakaisesta tammikuusta volyymin kasvaessa samaan aikaan 47,4 %.

Lappi on vientivetoinen maakunta, jossa potentiaalisilla vientiyrityksillä on merkittäviä kasvuhaluja. Haasteina kansainvälisen viennin tiellä ovat yleinen taloustilanne ja työvoiman saatavuus. Kansainvälisen matkailun vientiarvon arvioidaan olevan jopa 520 miljoonaa euroa.

Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi vuotuinen Airbnb-selvitys osoittaa, että majoitustoiminta on osoittamassa elpymisen merkkejä koronavuosien jälkeen.   

Vuoden 2023 selvityksen keskeisiä huomioita ovat:

Ulkomaalaisten varaukset tulevat nyt erityisesti Keski-Euroopasta. Kotimaisten asiakkaiden hiihtolomavarauksia on vähemmän kuin viime vuonna.

VertaaEnsin uusi vuoden 2023 tammikuussa viime vuonna tehdyn selvityksen Suomen isoimpien verkkokauppojen maksutavoista. Vertailussa olivat samat verkkokaupat tavoitteena selvittää kuinka paljon maksutavoissa on tapahtunut muutoksia viime vuoteen verrattuna. 

Selvityksen keskeisimmät huomiot:

maanantai, 30 tammikuu 2023 15:00

Lomia myydään nyt ennätysvauhdilla

Kirjoittanut

Vuodesta 2023 näyttää tulevan vahva matkailuvuosi. Matkanjärjestäjä Apollon myynti on kasvanut jopa 40 prosentin viikkovauhtia tammikuun ajan - ja peräti seitsemän kymmenestä tähän mennessä kesäloman varanneista suuntaa Kreikkaan.

Kuluttajien huoli ilmastonmuutoksesta on lisännyt ympäristöväittämien käyttämistä markkinoinnissa. Ympäristöväittämiä käytetään kuitenkin huolimattomasti. Keskuskauppakamarin liiketapalautakunta suosittelee, että ympäristöväittämien käyttämistä harkitseva yritys perehtyy Kansainvälisen kauppakamarin (ICC) markkinointisääntöjen ympäristöväittämiä koskeviin pelisääntöihin ja välttää yleisiä, yksilöimättömiä ja moniselitteisiä väittämiä markkinoinnissaan.

Sivu 1 / 7

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia