Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu

Suomen Inflaatio kesäkuussa 2022

 

7,8% (+0,3%)

 Vuosimuutos +7,8%

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa 2022

-14,3
(-10,5 maaliskuussa)

Space
Space
Space

Poikkeusajasta päästiin vihdoin palaamaan vilkkaaseen ja tapahtumarikkaaseen matkailukesään. Turun seudun matkailu jatkaa edelleen majoitus- ja matkailutilastojen valossa elpymistä. Kotimaisten matkailijoiden osalta kesä- ja heinäkuussa päästiin lähes ennätysvuoden 2021 lukuihin, vaikka ulkomaanmatkailu on taas palannut vaihtoehdoksi kotimaan kohteiden rinnalle. Pandemian aikana kasvaneesta kotimaan matkailijoiden joukosta ainakin osa on siis selkeästi tullut jäädäkseen, mutta kansainvälisissä matkailijamäärissä on menetetty paljon.

Booking Holdings Inc julkisti toisen vuosineljänneksen tuloksensa elokuun alussa. Toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 4,3 miljardia dollaria, kasvua edelliseen vuoteen +99%. Nettotulos 2022 toiselle vuosineljännekselle oli 857 miljoonaa dollaria verrattuna viime vuoden vastaavan ajankohdan -167 miljoonan dollarin tappioon.  

tiistai, 09 elokuu 2022 12:21

Matkailukesä jatkuu vilkkaana

Kirjoittanut

– Alkukesän majoitustilastot osoittavat, että Turulla on vetovoimaa tapahtumakaupunkina ja matkakohteena, sillä kesäkuussa majoituksissa oli enemmän yöpyjiä kuin vastaavaan aikaan viime vuonna – jopa enemmän kuin ennen pandemiaa, Hirvenoja kertoo.

Enreachin teettämän kyselyn mukaan 31 % suomalaisista on viimeisen kahden vuoden aikana lopettanut asiakkuussuhteensa, koska yrityksen asiakaspalvelun tavoitettavuus on ollut heikko. Pohjoismaisesta kyselystä selviää, että suomalaiset odottavat yritysten puhelinpalvelusta selvästi ruotsalaisia ja tanskalaisia nopeammin vastausta.

Työn ja talouden tutkimus LABORE ennustaa kuluvalle vuodelle 1,8 prosentin, ensi vuodelle 1,5 prosentin ja vuodelle 2024 1,4 prosentin talouskasvua. Alkuvuonna koronapandemia hidasti vielä taloutta, mutta kaikkiaan sen odotetaan vaikuttavan talouteen enää vähän. Venäjän hyökättyä Ukrainaan länsimaat ovat asettaneet laajat talouspakotteet Venäjälle. Nämä pakotteet ja yleinen haluttomuus tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa vaikuttavat talouteemme kielteisesti suoraan Venäjän-kaupan tyrehtymisen kautta sekä epäsuorasti koko Euroopan talousnäkymien heikkenemisen vuoksi. Valtiontalous pysyy selvästi alijäämäisenä muun muassa Ukrainan sodan myötä muodostuneiden uusien menopaineiden takia, vaikka talouskasvu jatkuu kohtuullisena.

Koko toimialan liikevaihto on kasvanut tasaisesti vuoden 2020 kesästä lähtien ja liikevaihto on kivunnut jo merkittävästi koronakriisiä edeltävää aikaa korkeammalle tasolle.

Vaikka etäpalaverit ja virtuaalikokoukset ovat tulleet jäädäkseen, yhteyttä pidetään yhä myös kasvokkain. Pandemian mullistama työelämä avaa matkailulle jopa uusia mahdollisuuksia.

Yritysten sponsorointi-investoinnit kasvoivat vuoden 2020 sukelluksen jälkeen. Vuonna 2021 sponsorointiin investoitiin kaiken kaikkiaan 224 miljoonaa euroa, joka on 10,3 % enemmän kuin vuonna 2020 (203 milj. euroa). Urheilusponsorointi kasvoi 12,4 %, kulttuurisponsorointi 21,7 %, ja ryhmä muut 0,5 %.

Finnveran rahoitus supistui merkittävästi kaikissa maakunnissa, sillä yrityksillä ei ollut enää tarvetta pandemian aiheuttamalle käyttöpääomalle, jolla paikattiin suhdannekuoppaa kassassa. Rahoitus suuntautuikin normaalivuoden tapaan kasvuun, toimituksiin sekä investointeihin. Lapissa investointien arvo on pudonnut 56 %, Kainuussa 75 % ja Pohjois-Pohjanmaalla 24 % vuoden 2018 investointien arvosta.

Ultraviolettisäteilyn desinfiointikykyä on jo vuosikaudet hyödynnetty desinfioimaan ihmisistä tyhjiä tiloja – esimerkiksi sairaaloiden leikkaussaleja. Uusi UV222®-teknologia mullistaa desinfioivan UV-valaistuksen käyttömahdollisuudet, sillä patentoitua UV222®-valaisinteknologiaa voidaan käyttää turvallisesti myös ihmisten läsnä ollessa. Teknologian avulla voidaan esimerkiksi suojella terveydenhuoltoalan työntekijöitä asiakasvirran mukana kulkevilta taudinaiheuttajilta – kuten koronavirukselta. 

Sivu 1 / 6

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia