Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
torstai, 21 syyskuu 2023 13:47

Yritysten suhdannekatsaus: Lapin matkailuala loistaa valopilkkuna vaisussa suhdanteessa

Kirjoittanut Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
5.9. julkaistu Danske Bankin talousennuste 5.9. julkaistu Danske Bankin talousennuste kuva Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Suomalaisten yritysten talousnäkymät ovat monella toimialalla vaimeat. Matkailuala on poikkeus, sillä erityisesti talvimatkailu Lappiin on kasvanut voimakkaasti. 

Danske Bankin ennusteen mukaan Suomen talouskasvu hyytyy loppuvuonna, koska elinkustannusten nousu ja korkeammat korot heikentävät kotimaista kysyntää. Asuntorakentamisen ahdinko näkyy myös monilla rakentamiseen kytkeytyneillä toimialoilla.

Työttömyys nousee hieman, mutta monet alat kärsivät yhä työvoimapulasta. Palkat nousevat edelleen melko ripeästi. Inflaatio hidastuu vähitellen ja ensi vuonna korkojen odotetaan kääntyvän laskuun, joten kotitalouksien ostovoima kohentuu ja yritysten investoinnitkin elpyvät.

”Euroalueen pysyminen loivassa kasvussa ja Kiinan koronarajoitusten purku auttoivat pitämään ulkomaankauppaa vakaana, mutta vientitilausten virran asteittainen heikkeneminen viittaa viennin loivaan supistumiseen jatkossa. Vientinäkymätkin kohentuvat vähitellen hieman, koska talous piristyy euroalueella ja menossa oleva asiakkaiden varastojen purkaminen kääntyy uusiksi tilauksiksi”, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Matkailijoita houkuttaa Lapin kylmä talvi

Vaikka Suomen matkailuvienti on vielä jäljessä koronaa edeltävästä tasosta, tänä vuonna matkailu on piristynyt ja odotamme Suomen suosion matkailukohteena kasvavan lähivuosina.

Ulkomaisten turistien yöpymisten määrä lähti kasvuun vuoden 2021 jälkipuoliskolla koronapandemiasta aiheutuneen notkahduksen jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi heinäkuussa viisi prosenttia. Kotimaisten matkailijoiden yöpymisten määrä on välillä noussut jopa pandemiaa edeltävää tasoa korkeammalle.

Lapin talvimatkailu on kasvanut voimakkaasti ja helmikuussa majoitustilojen käyttöaste nousi 73,7 prosenttiin, mikä on vuoteen 1995 ulottuvan tilastohistorian korkein lukema. Sekä Suomen leuto kesä että kylmä talvi Lapissa saattavat jatkossa osoittautua vetovoimatekijöiksi matkailussa.

Kiinnostus Lappia kohtaan on erityisen suurta Keski-Euroopassa. Lapin lumivarmat talvet kiehtovat matkailijoita Iso-Britanniasta, Ranskasta, Saksasta ja Alankomaista.

”Korona-aikana moni Lapin matkailuyrittäjä meni lähes selälleen. Nyt matkailukysyntä kuitenkin kasvaa, ja latu on valoisa. Matkailutoimijat tekevät investointeja majoituskapasiteetin kasvattamiseen ja useita uusia hotellihankkeita on käynnissä. Uusia suoria lentoyhteyksiä on avattu ja esimerkiksi Inariin lennetään tänä talvena useita viikoittaisia reittilentoja Saksasta, Ranskasta ja Sveitsistä”, sanoo Danske Bankin yrityspankin johtaja Elina Fogelholm.

”Ulkomaiset matkailijat ovat valmiita maksamaan laadusta ja kokemuksista, joten investoinnit kohdistuvat myös korkeatasoisiin kohteisiin, jotka tarjoavat matkailijalle yksilöllisiä elämyksiä ja palveluita”, Fogelholm jatkaa.

Matkailun ja palveluiden lisäksi positiivisia näkymiä on energia-alan vihreissä investoinneissa.

”Vihreän siirtymän investoinneille on edelleen runsaasti rahoituskysyntää. Panostukset uusiutuvaan energiaan tuovat töitä muun muassa konepajateollisuudelle. Myös muut yritykset investoivat energiaremontteihin ja tuotannon energiatehokkuuteen”, Fogelholm sanoo.

 

Viimeksi muutettu torstai, 21 syyskuu 2023 13:51
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Työvoima

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

 • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
  Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
  Matkustajaliikenne
 • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
  Matkustajaliikenne
 • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
  Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
  Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia