Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
torstai, 26 lokakuu 2023 05:50

Digitaalinen euro ja mobiili pikamaksuratkaisu nähdään osana digitalisoituneen talouden turvallista tulevaisuutta

Kirjoittanut Suomen Pankki
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Kuvituskuva Digital Euro Kuvituskuva Digital Euro dem10 Getty Images

”Kun käteisen käyttö vähenee, meidän on huolehdittava, että kotitalouksilla säilyy jatkossakin mahdollisuus maksaa keskuspankkirahalla digitalisoituvassa yhteiskunnassa”, sanoo Suomen Pankin johtokunnan jäsen ja EKP:n neuvoston jäsen Tuomas Välimäki.

Suomen Pankki edistää aktiivisesti uusien maksutapojen kehittämistä

Maksamisessa kaksi voimakkaimmin vaikuttavaa teemaa ovat digitalisaation hyödyntäminen ja reaaliaikaistuminen. Maksamisen odotetaan olevan tehokasta, helppokäyttöistä ja reaaliaikaista.

Eurooppalaisen maksamisen kentällä ajankohtaisin hanke on digitaalinen euro, jota suunnitellaan maksuvälineeksi käteisen rinnalle. Digitaalinen euro vahvistaisi Euroopan strategista riippumattomuutta päivittäismaksamisessa ja edistäisi kilpailua euroalueella.

Tässä kuussa päättyvän kaksi vuotta kestäneen tutkimusvaiheen aikana eurojärjestelmä on tehnyt paljon digitaalisen euron ominaisuuksiin liittyviä valintoja. Digitaalinen euro olisi seteleiden tavoin keskuspankin taseessa olevaa velkaa yleisölle. Sen jakelu tapahtuisi pankkien ja maksulaitosten kautta. 

”Digieuron käyttöönotto antaisi kuluttajille mahdollisuuden maksaa keskuspankkirahalla kaikkialla, missä sähköinen maksaminen on mahdollista. Käytännössä kuluttajat voisivat tehdä maksutapahtumia samantapaisilla välineillä kuin nykyisiä sähköisiä maksuja”, täsmentää Välimäki.

Euroopan keskuspankin neuvosto päätti 18.10.2023 kokouksessaan siirtyä digitaalisen euron hankkeen osalta eteenpäin. Nyt vuorossa on kaksi vuotta kestävä valmisteluvaihe, joka on konkreettinen askel lähemmäs tilannetta, jossa eurojärjestelmällä on kyky niin halutessaan laskea digitaalisia euroja liikkeeseen. Neuvosto tekee mahdollisen liikkeeseenlaskupäätöksen digitaalisesta eurosta kuitenkin vasta tulevaisuudessa.

Toisena digitaaliseen maksamiseen liittyvänä hankkeena Suomen Pankki koordinoi maksuneuvoston käynnistämän suomalaisen, eurooppalaisittain yhteensopivan pikamaksuratkaisun syntymistä. Tilisiirtopohjaisen pikamaksamisen kehittäminen lisää sekä vähittäismaksamisen kilpailua että toimintavarmuutta ja tarjoaa uuden, kaikille yhtäläisin ehdoin ja periaattein toimivan maksutavan.

”Suomen Pankin tavoitteena on saada yleisesti käytettävien maksutapojen joukkoon myös maksukorteista riippumaton mobiili pikamaksuratkaisu”, Välimäki toteaa.

Suomen Pankin tehtävänä on huolehtia maksu- ja rahoitusjärjestelmän luotettavuudesta

Olennainen osa maksu- ja rahoitusjärjestelmän luotettavuutta on finanssisektorin häiriönsietokyky kyberuhkia vastaan. Finanssisektorin kyky torjua kyberuhkia on yleisesti hyvällä tasolla, mutta varautumista on jatkuvasti parannettava muuttuvien uhkien torjumiseksi. Suomen Pankki pyrkii edistämään koko maksu- ja rahoitusjärjestelmän häiriönsietokykyä.

Yhteiskunnan kriittisten toimintojen varautuminen on Suomessa laaja-alaista ja arkipäiväistä. Yritykset tekevät jatkuvuus- ja varautumisjärjestelyjä liiketoiminnan varmistamiseksi. Yksittäisten toimijoiden varautumista voidaan täydentää keskinäisellä koordinaatiolla ja yhteisillä varautumisratkaisuilla. Työ kattaa yksittäiset toimijat, koko toimialan sekä osapuolten välisen yhteistyön.

Eurojärjestelmän kyberstrategia on keskeinen viitekehys, joka mahdollistaa suojautumisen kyberuhkia vastaan eri tasoilla ja tarkoituksenmukaisilla työkaluilla.

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Työvoima

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

  • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
    Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
    Matkustajaliikenne
  • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
    Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
    Matkustajaliikenne
  • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
    Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
    Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia