Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
torstai, 03 kesäkuu 2021 14:27

Uusittu tiekirkot.fi-sivusto siivittää kesän tiekirkkokauden vauhtiin

Kirjoittanut Kirkkopalvelut ry
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
erimäen kirkko on maailman suurin puukirkko. Tilaa kirkossa on noin 4000–5000 hengelle. Arkkitehti A. F. Granstedtin suunnittelema ja Axel Magnus ja Theodor Tolpon urakoima kirkko on valmistunut vuonna 1847. Kerimäen kirkko on yksi tiekirkot.fi -sivuston kirkoista. erimäen kirkko on maailman suurin puukirkko. Tilaa kirkossa on noin 4000–5000 hengelle. Arkkitehti A. F. Granstedtin suunnittelema ja Axel Magnus ja Theodor Tolpon urakoima kirkko on valmistunut vuonna 1847. Kerimäen kirkko on yksi tiekirkot.fi -sivuston kirkoista. kuva: Kirkkopalvelut ry

Tänään avatussa tiekirkot.fi-sivustossa voi tutustua kesän tiekirkkotarjontaan Suomessa. Uusitussa sivustossa on panostettu erityisesti käytettävyyteen mobiililaitteella, sillä kirkkojen aukioloaikoja ja osoitteita etsitään eniten ollessa reissun päällä.

Sadat tuhannet matkailijat pistäytyvät tänäkin kesänä ympäri Suomen Tiekirkoissa, joita on kaikkiaan noin 265. Tiekirkot pitävät ovensa avoinna vierailijoille ja tarjoavat levähdyspaikan rauhaa ja arkkitehtonisia elämyksiä etsiville ihmisille. Samalla ne ovat madaltaneet ihmisten kynnystä tutustua kirkkoihin.

”Tiekirkot antavat tilaisuuden pysähtyä toisenlaiseen taukopaikkaan. Voi nähdä upeaa arkkitehtuuria, kuulla tarinoita paikallisesta historiasta tai hiljentyä hetkeksi omien ajatustensa äärellä”, yhteyskoordinaattori Sanja Fält Kirkkopalveluista sanoo.

Uudistetussa tiekirkot.fi-sivustossa löytyy tiekirkkotietoa ja vastauksia kysymyksiin koskien vierailuja. Uutena ominaisuutena palvelussa on Tiekirkkojen etsiminen paikkakunta- ja retkihaulla.

”Matkailijaa saattaa mietityttää, voiko kirkkoon poiketa hellesäällä shortseissa ja hihattomassa paidassa. Sivustolla on huomioitu myös perheen pienimmät matkailijat. Heille on yhteistyössä Lasten ja nuorten keskuksen kanssa tuotettu video, jossa Onni-karhu tutkii kirkon yksityiskohtia”, Fält kertoo.

Monille Tiekirkot kuuluvat kesän vakiomatkailukohteisiin ja Tiekirkko-liikennemerkit ovat yksi kesän merkki.

”Näin poikkeusaikana voi harkita vaikkapa tiekirkkokierrosta kotimaassa, onhan lähimatkailu usein ulkomaanmatkailua ekologisempi valinta. Itse aion matkustaa tänä kesänä Kerimäen kirkolle ja viedä kukat isoäitini veljen sankarihaudalle. Samalla näen maailman suurimman puukirkon ja käyn syömässä kesän muikut ja muusin. Matkalla teen myös tiekirkkokierroksen”, kertoo Kirkkopalvelujen kehityspäällikkö Jari Kupiainen.

Mikä on Tiekirkko?

Tiekirkot ovat luterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja, jotka tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden kuulla paikallisista perinteistä, historiasta, arkkitehtuurista ja taiteesta. Ne ovat olleet kesämatkailijoiden suosittuja tutustumiskohteita ja uusia kirkkoja on liittynyt tiekirkkotoimintaan vuosittain.

Kesäkaudella 2019 vierailijoita palveli Suomessa 269 kirkkoa ja niissä vieraili kaikkiaan lähes 350 000 matkailijaa. Kesän 2019 tiekirkkokauden suosituimmat kohteet olivat Turun tuomiokirkko, jossa vieraili lähes 60 000 kävijää sekä Kallion kirkko Helsingissä, Valamon luostari, Kerimäen kirkko ja Oulun tuomiokirkko. Vuoden 2020 tiekirkkokesä peruttiin poikkeusolojen takia.

Ensimmäinen Tiekirkko syntyi Saksassa Münchenin ja Stuttgartin väliselle A8-moottoritielle vuonna 1958, kun tien varressa oleva katolinen kirkko sai naapurikseen taukopaikan, jossa ei ollut matkailijoita huomioivia wc- tai muita palveluja. Seurakunta kyllästyi roskaaviin ja jätöksiään jättäviin automatkailijoihin, mutta kieltojen sijaan ratkaisi asian toisin. Palveluja lisättiin ja samalla toivotettiin kulkijat pistäytymään kirkossa. Idea alkoi levitä, ja moottoriteiden varsille alettiin jopa rakentaa erityisiä Tiekirkkoja matkailijoiden taukopaikoiksi. Suomen ensimmäiset Tiekirkot avautuivat 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Tiekirkkotoimintaa koordinoi Kirkkopalvelut ry.

Kirkkojen aukioloajat vaihtelevat, joten tiedot on hyvä tarkistaa kunkin kirkon kohdalta tiekirkot.fi-sivustolta. Yleisimmin ovet ovat auki vierailijoille 10.6.–20.8.2021 välisenä aikana noin klo 11–16. 

www.tiekirkot.fi
#tiekirkko

 

Viimeksi muutettu torstai, 03 kesäkuu 2021 14:31
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Hotelliuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia

 • Nuuksio Lakeland tarjoaa kestäviä luontoelämyksiä
  Nuuksio Lakeland tarjoaa kestäviä luontoelämyksiä Nuuksio Lakeland -yritysverkosto luo Nuuksion järviylängölle elämyksellisiä matkailukokemuksia. Seitsemän matkailuyrityksen yhteinen hanke on keskittynyt kehittämään alueen yritysten välistä yhteistyötä sekä palvelutarjontaa.
  Aktiviteetit
 • 30-vuotias Kolin kansallispuisto on suositumpi kuin koskaan
  30-vuotias Kolin kansallispuisto on suositumpi kuin koskaan Kolin kansallispuisto täyttää tulevana viikonloppuna 30 vuotta. Viime vuonna Kolin kansallispuistossa tehtiin käyntimääräennätys yli 236 000 käyntiä. Luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutukset ovat yksi syy kansallispuistojen suosion nousuun. Suojelualueiden hyödyntäminen matkailussa on mahdollista, kun se sovitetaan yhteen suojelutavoitteiden kanssa.
  Aktiviteetit
 • Kotimaiset elämyspalvelut kiinnostavat korona-aikana
  Kotimaiset elämyspalvelut kiinnostavat korona-aikana Villi Pohjola ja Lomarengas selvittivät suomalaisten matkailijoiden suhtautumista kotimaan elämyspalveluihin. Vastaajista 49 % kertoi olevansa kiinnostunut maksullisista elämyspalveluista lomansa aikana Suomessa. Halutuimmiksi tuotteiksi nousivat huskyajelut, vierailut huskytiloilla sekä välinevuokraus.
  Aktiviteetit