Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
maanantai, 15 elokuu 2022 11:38

PAMin suhdannebarometri: Palvelualojen työntekijöiden taloudellinen tilanne heikentyy

Kirjoittanut Palvelualojen ammattiliitto PAM ry
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Kaupan alan vastaajista peräti 61,5 prosenttia ei tunne lainkaan työttömyyden uhkaa Kaupan alan vastaajista peräti 61,5 prosenttia ei tunne lainkaan työttömyyden uhkaa Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Yhä useampi suhdannebarometriin vastannut odottaa taloudellisen tilanteensa heikentyvän tulevan vuoden aikana. Arviot työnantajien taloudellisen tilanteen positiivisesta kehityksestä ovat yhtä lailla hiipuneet. Palvelualojen työntekijöiden työmarkkinatilanne jatkuu kuitenkin vastaajien arvioiden mukaan vahvana.

Kiihtynyt inflaatio varjostaa Palvelualojen ammattiliitto PAMin suhdannebarometrin vastaajien talousnäkymiä, kertoo PAMin ekonomisti Olli Toivanen. Barometriin vastanneista palvelualojen työntekijöistä 36,8 prosenttia odottaa taloudellisen tilanteensa heikentyvän tulevan vuoden aikana ja vain 11,7 prosenttia arvioi sen parantuvan.

Turvallisuusalalla työskentelevistä vastaajista 48,9 prosenttia kertoo taloustilanteensa heikentyneen myös kolmen kuukauden takaiseen verrattuna. Osuus on korkein alan vastaajien osalta yli seitsemään vuoteen.

Kiinteistöpalvelualalla alkuvuoden kehitys on sen sijaan ollut kaksijakoista. Taloudellisen tilanteensa toteaa kolmen kuukauden takaiseen verrattuna kohentuneen 17,5 prosenttia alan vastaajista, mikä on korkein osuus sitten alkuvuoden 2018. Kuitenkin selvästi tätäkin useampi, 34,0 prosenttia, kertoo tilanteensa heikentyneen.

”Kiinteistöpalveluiden kysyntä on alkuvuodesta kohentunut ja alan tekijöille on ollut enemmän työtunteja tarjolla, mikä vaikuttaa tietysti suoraan monen toimeentuloon. Toisaalta kuluttajahintojen voimakas nousu on tarkoittanut tänä vuonna reaaliansioiden laskua valtaosalle työssäkäyvistä”, Toivanen toteaa.

Arviot palvelualojen tulevan vuoden kehityksestä hiipuneet hieman

Suhdannebarometriin vastanneiden arviot työnantajana toimivan yrityksen kehityksestä ovat heikentyneet hieman. Vastaajista 17,6 prosenttia arvioi työnantajansa taloudellisen tilanteen heikentyvän tulevan vuoden aikana, kun vielä edellisessä kyselyssä vastaava osuus oli 11,9 prosenttia.

Matkailu- ja ravintola-alalla työskentelevistä vastaajista enää 37,5 prosenttia odottaa työnantajansa taloudellisen tilanteen paranevan tulevan vuoden aikana, kun vielä kolmen kuukauden takaisessa kyselyssä vastaava osuus oli 54,2 prosenttia.

”En pitäisi tätä välttämättä vain negatiivisena merkkinä. Etenkin ravintola-ala on nauttinut monella tapaa ennätyksellisestä kesäkaudesta, josta on huomattavasti vaikeampaa ponnistaa enää taloudellisesti ylöspäin kuin esimerkiksi talven koronakuopasta”, Toivanen huomauttaa.

Palvelualojen työmarkkinatilanne jatkui kesällä vahvana

Matkailu- ja ravintola-alan vastaajista peräti 30,1 prosenttia arvioi löytävänsä uuden työpaikan tarvittaessa jo kuukauden sisällä – korkein osuus alan vastaajista PAMin suhdannebarometrin historiassa.

Palvelualojen työntekijöiden työmarkkinatilanne koetaankin edelleen laajalti vahvana. Esimerkiksi kaupan alan vastaajista peräti 61,5 prosenttia ei tunne lainkaan työttömyyden uhkaa. Osuus on yhtä lailla korkein suhdannebarometrin historiassa.

”Koronasulkujen päätyttyä kysyntä erityisesti ravintola-alan ammattilaisista on ollut odotetusti valtavaa. Myös kaupan ja tukipalveluiden kuten siivouksen ja vartioinnin palkansaajien työtuntien kehitys on jatkunut vahvana”, Toivanen kertoo.

Tiedot perustuvat PAMin tekemään kyselyyn, joka toteutettiin 1.−31.7.2022. Kyselyyn vastasi 816 PAMin jäsentä. PAM julkaisee suhdannebarometrin vuosineljänneksittäin.

 

 

Viimeksi muutettu maanantai, 15 elokuu 2022 11:49
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Työvoima

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

  • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
    Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
    Matkustajaliikenne
  • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
    Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
    Matkustajaliikenne
  • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
    Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
    Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia