Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
sunnuntai, 05 marraskuu 2023 13:19

Matkailugaalassa juhlittiin alan ansioituneita ja suosittuja toimijoita ja kohteita

Kirjoittanut Suomen matkailualan liitto SMAL ry
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Matkailuala kokoontui perjantaina 3.11. palkitsemaan suuren yleisön ja matkailuammattilaisten valitsemia matkailuyrityksiä, -toimijoita ja kohteita. Viidettä kertaa järjestettävä Finnish Travel Gala kokosi yhteen lähes 400 kotimaista ja kansainvälistä matkailuammattilaista, jotka iloitsivat niin kotimaisen kuin kansainvälisen matkustuksen positiivisesta vireestä. Huolta juhlaväki kantoi kuitenkin levottomasta poliittisesta tilanteesta eri puolilla maailmaa.

Juhlailta huipentui yhdentoista eri palkintokategorian voittajien julkistamiseen. Palkintokategorioiden voittajat määräytyivät NPS-suosittelumittarin (Net promoter score) perusteella, eli pohjautuen suuren yleisön ja matkailuammattilaisten antamiin vastauksiin ’Kuinka todennäköisesti suosittelisit ehdokasta ystävällesi tai kollegallesi?’ Voittaja kussakin kategoriassa oli korkeimman tuloksen saanut ehdokas. Kaksi palkintokategorioista oli suunnattu ainoastaan matkailualan ammattilaisille. Äänestäjiä heinä-elokuussa toteutetussa kyselyssä oli reilusti yli 17 000.  Tapahtumakeskus Koskenrannassa, Helsingissä, juhlitun matkailugaalan järjestelyistä vastasi Suomen matkailualan liiton (SMAL) palveluyhtiö Smalser Oy.

Finnish Travel Galan tavoitteena on tuoda esiin matkailutoimialan merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa niin työllistäjänä ja talouden buustaajana kuin elämysten tuottajana ja työkseen matkustavien arjen helpottajana. Pandemiasta rajusti kärsinyt toimiala on kirimässä takaisin kriisivuosia edeltäneelle myynnin tasolle. Arvio matkailukysynnän kokonaisarvosta vuonna 2023 on 15,8 miljardia euroa, kun se vuonna 2019 oli 16,3 miljardia euroa. Arvio alan työllisistä eri puolilla Suomea on vuonna 2023 noin 152 000 ihmistä eli lähes saman verran kuin ennen pandemiaa.

Finnish Travel Galan vuoden 2023 palkintokategoriat ja niissä voittaneet tahot olivat seuraavat: 

 • Vuoden matkatoimisto / matkanjärjestäjä – Oy Aurinkomatkat - Suntours Ltd Ab
 • Vuoden ryhmä-/kiertomatkanjärjestäjä – Matkatoimisto Aventura Oy
 • Vuoden kuljetusyhtiö – Finnair Oyj
 • Vuoden majoitusliike – Herrankukkaro
 • International Travel Destination of the Year – Greece
 • Vuoden kotimainen vierailukohde / nähtävyys – Kolin kansallispuisto
 • Vuoden matkailuinnovaatio – Chappe
 • Vuoden matkailuvaikuttaja – Henna Mikkilä – Sooloiluja-blogi
 • Vuoden markkinointikampanja – Nuku yö ulkona – Suomen latu
 • Vuoden bisnespartneri – Amadeus Finland Oy  (matkailualan ammattilaisten valitsema voittaja)
 • Vuoden vastuullinen toimija – Haltia Lake Lodge (matkailualan ammattilaisten valitsema voittaja)

Gaala toteutetaan yhteistyössä alamme merkittävien yritysten kanssa. Gaalan kulta-kumppaneita ovat Amadeus Finland, Finnair ja S-ryhmän hotellit. Hopea-kumppaneita ovat Matkamessut, Rantapallo sekä Viking Line ja pronssi-kumppaneita Helsinki Citycopter, Espanjan matkailutoimisto, Ikkunapaikka, Tapahtumakeskus Koskenranta sekä Visit Estonia.

 

Finnish Travel Galan voittajien esittelytekstit:

Vuoden matkanjärjestäjä ­– Oy Aurinkomatkat - Suntours Ltd Ab

Aurinkomatkat, Suomen suurin ja luotetuin matkanjärjestäjä, on toteuttanut suomalaisten lomaunelmia jo vuodesta 1963 lähtien ja täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Aurinkomatkat kuuluu Finnair-konserniin.

Aurinkomatkojen kattavaan lomavalikoimaan kuuluu ulkomaan pakettimatkojen lisäksi omatoimisia Kaupunkilomia maailman kiehtoviin kaupunkeihin.  Aurinkomatkat on sitoutunut tekemään pitkäjänteistä työtä vastuullisen matkailun puolesta, jotta myös tulevat sukupolvet voivat nauttia maailman ihmeistä.

Vuoden ryhmä-/kiertomatkanjärjestäjä ­– Matkatoimisto Aventura Oy

Aventuran matkoilla koet enemmän! 23-vuotiaan Aventuran vahvuus matkanjärjestäjänä perustuu kokemukseen ja laajaan kohdetuntemukseen; tiimi matkustaa aktiivisesti päivittämässä tietämystään sekä tutustumassa kiinnostaviin matka- ja majoituskohteisiin maailmalla. Täten asiakkaat saavat aina asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua. Aventura tarjoaa suomalaisen matkanjohtajan opastamia matkoja 122 itsenäiseen valtioon, ja englanniksi opastettuja yksilöllisiä matkoja kaikkialle kaukomaailmaan.

Vuoden kuljetusyhtiö ­– Finnair Oyj

Finnair perustettiin vuonna 1923 ja heti seuraavana vuonna se avasi ensimmäisen reitin Helsingin ja Tallinnan välillä. Matka alkoi Itämeren yli kulkevasta postireitistä ja sadassa vuodessa Finnair on kasvanut maailmanlaajuiseksi lentoyhtiöksi ja verkostoksi. Vaikka Finnair on yksi maailman vanhimmista lentoyhtiöistä, pyrkii se olemaan kehityksen eturintamassa niin digitalisaation edistämisessä kuin ilmailun ja sen palveluiden muuttamisessa.

Satavuotisen historiansa aikana Finnair on auttanut asiakkaitansa tutustumaan maailmaan ja tuonut ihmisiä yhteen, ja se on Finnairin tehtävänä myös tulevaisuudessa.

Vuoden majoitusliike ­– Herrankukkaro

Herrankukkaro – Toisenlainen Maailma

Herrankukkaro on Turun saaristossa vanhan kalastajatilan ympärille rakentunut omaleimainen kokous- ja virkistyspaikka. Pääosin ryhmille ja yrityksille tarkoitettu kylämiljöö palvelee ympärivuotisesti. Perille Rymättylän Airismaalle pääsee kaikkina vuodenaikoina maanteitse.

Kymmenet erilaiset kokoustilat, persoonallinen mökkimajoitus meren rannalla sekä maailman suurin maasavusauna lämminvesialtaineen tarjoavat tilaisuudellesi taatusti toisenlaisen ympäristön.

International Travel Destination of the Year ­– Greece

Greece has long been a favourable destination for Finish travellers seeking sun-soaked beaches, ancient culture, and vibrant city life.

Popular destinations like Athens, Santorini, Rhodes, Crete and Mykonos undoubtedly offer incredible experiences, but there are also hidden gems waiting to be discovered.

Greece is also looking to embrace the challenges of the future through a sustainable transformation of its tourism sector and this will be achieved with the close cooperation with all stakeholders.

Vuoden kotimainen vierailukohde ­– Kolin kansallispuisto

Retkeilijöiden rakastama ­– Koli

Kolin huipulta avautuva maisema Pieliselle sykähdyttää kansallispuiston kävijöitä ympäri vuoden. Kumpuilevat kuusikkoiset vaarat, rehevät lehdot ja värikkäät ahot kutsuvat Kolille retkeilemään. Kolin vaaroilla patikoidessa näet niin vanhoja metsiä, kuin myös hoidettuja perinnemaisemia. Kansallispuiston rikas luonnon- ja kulttuuriperintö, ympärivuotiset luontoelämykset ja 80 km retkeilyreittejä jylhissä maisemissa saavat kävijät palaamaan Kolille yhä uudelleen.

Vuoden matkailuinnovaatio ­– Chappe

Chappe – taiteentalo meren äärellä

Chappe tarjoaa taide-elämyksen pilke silmäkulmassa ja toivottaa tervetulleeksi modernin taiteen ja nykytaiteen äärelle Tammisaareen.

Chappe esittelee taiteen, visuaalisen kulttuurin ja yhteiskunnan ajankohtaisia ilmiöitä, erityisesti Pohjoismaisen ja Itämeren alueen taiteilijoiden töiden kautta. Chappella on velvollisuus rikkoa rajoja ja herättää keskustelua.

 Chappe palkitsee taiteen ja kulttuurin lähiseikkailijat silmän, mielen ja sielun haasteella.

Vuoden matkailuvaikuttaja ­– Henna Mikkilä – Sooloiluja-blogi

Henna Mikkilä on matkailualan vaikuttaja ja yrittäjä, joka perusti Suomen suurimmaksi Tallinna-aiheiseksi sivustoksi kasvaneen Sooloiluja-blogin. Hänellä on myös lähes 80 000 jäsenen Tallinnatärpit-niminen Facebook-ryhmä. Hennan tekemistä ohjaa positiivisuus ja toisten auttaminen – arvot, jotka hän huomaa somekanavissaan tarttuneen myös seuraajiinsa. Henna toimii lisäksi Tallinnassa Airbnb-emäntänä, sekä ottaa ensiaskeleita luennoitsijana ja puhujana.

Vuoden markkinointikampanja ­– Nuku yö ulkona – Suomen latu

Suomen Ladun Nuku yö ulkona -kampanjan tarkoituksena on madaltaa kynnystä yön yli tapahtuvaan retkeilyyn.

Vuonna 2016 pienestä somehaasteesta alkanut kampanja on vuosien myötä kasvanut yhdeksi suurimmista ulkoilusektorin ilmiöistä Suomessa. Taloustutkimuksen teettämän tutkimuksen mukaan siihen otti osaa elokuussa 2023 jopa yli 135 000 täysi-ikäistä suomalaista ja yli 2.7 miljoonaa suomalaista oli kuullut kampanjasta. Suomen luonnon päivänä 26.8.2023 järjestettiin satoja aiheeseen liittyviä tapahtumia, jotka oli pääosin tuotettu vapaaehtoisvoimin.

Vuoden bisnespartneri ­– Amadeus Finland Oy

Amadeus on maailman johtava matkailun teknologiayritys, jonka tehtävä on yhdistää matkailupalveluiden tuottajat sekä käyttäjät. Käytännössä jokainen suomalainen matkustaja käyttää Amadeuksen palveluita jossain matkansa vaiheessa.

Amadeus Finland on perustettu vuonna 1988 ja on ollut vahvasti mukana auttamassa suomalaista matkailuelinkeinoa kehittämään automatiikkaa ja prosessitehokkuutta sekä luomaan innovaatioita.

Vuoden vastuullinen toimija ­– Haltia Lake Lodge

Haltia Lake Lodge on Nuuksion kansallispuiston kupeessa toimiva yksityisomisteinen luonto-boutiquehotelli. Hotellissa on 20 tyylikkäästi sisustettua huonetta ja 5 ylellistä glamping-luksustelttaa.

Haltia Lake Lodgen toiminta rakentuu vakaasti luonnonsuojelun, kestävän kehityksen ja paikallisuuden periaatteille. Hotellilla on Green Key -sertifikaatti ja Sustainable Travel Finland -merkki. Marraskuussa 2022 Haltia Lake Lodge voitti "Best Sustainable Hotel: Europe" -tittelin World Boutique Hotel Awards -kilpailussa Lontoossa.

 

Viimeksi muutettu sunnuntai, 05 marraskuu 2023 13:24
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Työvoima

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

 • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
  Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
  Matkustajaliikenne
 • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
  Matkustajaliikenne
 • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
  Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
  Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia