Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
keskiviikko, 02 helmikuu 2022 17:44

Staycationin suosio kasvoi räjähdysmäisesti – lähilomalle lähdetään yhä useammin lemmikin kanssa

Kirjoittanut Lapland Hotels Oy
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Suomalaisille suurin syy lähteä staycation-minilomalle on rentoutuminen ja irtautuminen arjesta. Suomalaisille suurin syy lähteä staycation-minilomalle on rentoutuminen ja irtautuminen arjesta. Kuva Lapland Hotels Oy

Omaan kotikaupunkiin tai sen lähelle suuntautuvia minilomia eli staycationeita on viime syksystä alkaen myyty Lapland Hotelsin kaupunkihotelleissa enemmän kuin koskaan aiemmin. Parhaimmillaan lomapakettien kysyntä yksittäisessä hotellissa on kasvanut lähes 70 prosenttia edellisvuodesta. Matkakumppanina on yleensä puoliso tai ystävä, mutta yhä useampi lähtee reissuun myös lemmikkinsä kanssa. Lähimatkailun arvioidaan jäävän pysyväksi ilmiöksi myös korona-ajan jälkeen.  

Suomalaiset ovat kaivanneet matkailua ja hemmottelua arkeensa myös korona-aikana, ja tämä näkyy vahvasti hotelliketju Lapland Hotelsin lähiloma- eli Staycation-pakettien suosiossa. Staycation-pakettien myynti on kasvanut ketjun kaupunkihotelleissa (Oulu, Kuopio, Tampere ja Helsinki) yhteensä noin 30 prosenttia syyskauden aikana verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan. Suurin muutos on tapahtunut Helsingin Bulevardin hotellissa, jossa kasvua on lähes 70 prosenttia.  

– Täytyy huomioida, että lukuun sisältyy ainoastaan In-room Staycation ja Staycation-majoituspaketit. Todellisuudessa määrä on vieläkin suurempi, koska moni varaa myös pelkän huoneen ilman illallista, kertoo Lapland Hotels Bulevardin hotellinjohtaja Saija Syväjärvi.

Irtautumista arjesta lemmikin kanssa 

Suomalaisille suurin syy lähteä staycation-minilomalle on rentoutuminen ja irtautuminen arjesta. Lomalle lähdetään joko yksin tai läheisen ihmisen, yleensä puolison tai hyvän ystävän, kanssa. Yhä useampi varaa hotelliloman itselleen ja lemmikilleen. Lapland Hotelsiin ovat kaikki lemmikit tervetulleita, ja heidät huomioidaan pienellä aina erityisellä tervehdyksellä.

– Staycation-asikaskunta on hyvin laaja. Monet asuvat nykyään pienissä asunnoissa, joten hotelliyö erilaisessa ympäristössä houkuttelee myös lemmikkien kanssa matkaavia. Vieraanamme on myös paljon äitejä, jotka tulevat nauttimaan omasta rauhasta kylpien, saunoen ja lukien. Kaikki liittyy oikeastaan hyvinvoinnin megatrendiin: halutaan keskittyä hetkeen ja panostaa itseensä ja ihmissuhteisiin, Syväjärvi taustoittaa.

Lapland Hotelsissa korkea ja laadukas taso, runsas määrä saunallisia huoneita ja ravintolaelämykset ovat tärkeitä asioita kaupunkilomaa viettäville asiakkaille. Esimerkiksi Lapland Hotels Bulevardissa on yli sata saunaa hotellihuoneissa. Hotelliketjun Staycation-paketteihin kuuluu buffet-aamiainen ja yllätysmenu illalliseksi. Koronan myötä lanseerattu In-room Staycation puolestaan perustuu siihen, että koko elämyksen illallisesta majoittumiseen ja aina aamiaiseen asti voi nauttia oman huoneen rauhassa. 

Minilomia voi myös täydentää omien mieltymystensä mukaan huoneeseen erikseen tilattavilla lisäpalveluilla kuten spa- ja saunapaketeilla sekä viineillä tai kuohuviineillä.

Staycation jatkuu myös korona-ajan jälkeen 

Lapland Hotelsin viime syksynä teettämän kyselyn* mukaan 96 prosenttia vastaajista kertoi lähtevänsä lähilomalle tulevaisuudessa. Hotelliketju aikoo kehittää Staycation-paketteja jatkossa vielä aiempaa monipuolisemmiksi. 

– Aivan varmasti minilomien suosio vain kasvaa korona-ajan jälkeen. Jatkossa majoituspaketteihin voidaan yhdistää erilaisia sisältöjä kuten vierailuja kulttuurikohteisiin. Uskon, että staycation korvaa tulevaisuudessa yhä enemmän viikonloppulomia ulkomailla myös vastuullisen matkailun näkökulmasta, Syväjärvi arvioi.

*Kysely toteutettiin verkkokyselynä Lapland Hotelsin kanta-asiakkaille ja somekanavien seuraajille 23.9.2021–1.10.2021 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 8713 henkilöä 

Viimeksi muutettu keskiviikko, 02 helmikuu 2022 17:46
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Työvoima

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

 • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
  Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
  Matkustajaliikenne
 • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
  Matkustajaliikenne
 • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
  Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
  Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia