Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
tiistai, 21 maaliskuu 2023 15:08

Staycation ei ole enää vain romanttinen viikonloppuloma – tuoreen kyselyn mukaan itsensä palkitseminen on yhä yleisempi syy lähimatkailuun

Kirjoittanut Lapland Hotels Oy
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Vastaajien mukaan alle 35-vuotiaille kylpyamme hotellihuoneessa oli tärkeä asia. Vastaajien mukaan alle 35-vuotiaille kylpyamme hotellihuoneessa oli tärkeä asia. kuva: Lapland Hotels Oy

Omalle kotipaikkakunnalle tai sen lähistölle suuntautuvat staycation-minilomat houkuttelevat tällä hetkellä etenkin 26–35-vuotiaita aikuisia, ja lähilomalle lähdetään yhä moninaisemmista syistä. Lapland Hotelsin teettämän kyselyn mukaan lomailulta kaivataan nyt helppoutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Staycationin suosio on edelleen korkea: jopa 61 prosenttia kyselyyn vastanneista aikoo lähteä lähilomalle tulevaisuudessa. 

Lapland Hotelsin maaliskuussa teettämään kyselyyn* vastasi noin 9 000 hotelliketjun clubilaista  ja somekanavien seuraajaa. Tuloksista selviää, että syyt varata staycation-loma ovat monipuolistuneet: jopa 40 prosenttia vastaajista varaisi loman itsensä tai jonkun toisen palkitsemiseen. Ylivoimaisesti suosituin syy on edelleen irtiotto arjesta (77 % vastaajista) sekä rentoutuminen (63 %). Reilu puolet vastaajista voisi lähteä minilomalle myös juhlistaakseen merkkipäiviään. 

– Hektisen arjen keskellä arvostetaan pieniä irtiottoja ja moni haluaakin palkita itsensä tai läheisensä minilomalla jostain pienemmästä tai suuremmasta saavutuksesta. Näiden lisäksi avoimissa vastauksissa nousivat esille erityisen hyvä aamiainen, yleisesti parisuhdeaika sekä Tampereella Nokia Arenan tapahtumat ja jääkiekko-ottelut. 44 prosenttia vastaajista varaisi staycation-loman lähialueen kulttuurielämysten takia, kertoo Lapland Hotelsin markkinointijohtaja Milla Haapanen.

Lomalle puolison tai lemmikin kanssa 

Suurin osa, 76 prosenttia vastaajista, suuntaisi staycation-lomalle mieluiten puolisonsa kanssa. Vahvasti nousua on viime vuosina näkynyt lemmikkieläinten kanssa lomailussa: vuonna 2020 Lapland Hotelsin verkkokaupassa tehtiin muutamia kymmeniä varauksia lemmikin kanssa matkustaville, kun vuosina 2021–2022 varauksia tehtiin jo yli 1 500. 

– Lemmikkitalouksien määrä on yleisesti ollut kasvussa, ja tämä trendi näkyy kohteissamme, etenkin Lapissa ja kesäaikana. Reissuun ja patikkapolulle lähdetään yhä useammin paitsi puolison, myös karvaisen ystävän kanssa, Haapanen kertoo. 

Staycation on elämyksiä ja kokonaisvaltaista palvelua 

Staycation-hotellin valintaan vastaajien mukaan vaikuttavat eniten monipuolinen aamiainen (87 % vastaajista), korkeatasoinen hotellihuone (68 %) sekä lämminhenkinen palvelu (57 %), laadukas ravintola (43 %) ja hyvä sijainti. 28 prosenttia vastaajista kertoi tärkeäksi asiaksi oman saunan hotellihuoneessa. Avoimissa vastauksissa esille nousi hyvä sänky ja nukkumiskokemus, ja alle 35-vuotiaille kylpyamme hotellihuoneessa oli tärkeä asia. 

– Vastaukset osoittavat, että tällä hetkellä staycationilta kaivataan ennen kaikkea elämyksellisyyttä sekä kokonaisvaltaista ja mahdollisimman sujuvaa ja helppoa palvelukokonaisuutta. Tästä hyvänä esimerkkinä on Tampereen Lapland Hotels Arena, jossa yöpymiseen voi yhdistää konsertin tai jääkiekkopelin – tai siirtyä vaikka kulttuurielämysten pariin kaupungille. Kaikista hotelleistamme löytyy myös lukuisia saunallisia huoneita. Olemme panostaneet vahvasti saunakokemukseen: haluamme tarjota asiakkaille pohjoista hyvinvointia ja rauhaa, sanoo Lapland Hotelsin aluejohtaja Leena Turunen.

Yli puolet kyselyyn vastanneista on käynyt staycation-lomalla viimeisen vuoden aikana, ja etenkin 26–35-vuotiaista iso osa on ollut minilomalla. 61 prosenttia vastaajista puolestaan aikoo lähteä staycation-lomalle seuraavan vuoden aikana. Mieluisin ajankohta lähilomailuun on vastaajien mukaan joko keväällä huhti-toukokuussa tai loppuvuodesta, syys-marraskuun välisenä aikana.  

*Kysely toteutettiin verkkokyselynä Lapland Hotelsin clubilaisille ja somekanavien seuraajille 10.–14.3.2023 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 8 911 henkilöä. Vastaava kysely toteutettiin edellisen kerran syksyllä 2021.

Viimeksi muutettu tiistai, 21 maaliskuu 2023 15:12
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Työvoima

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

 • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
  Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
  Matkustajaliikenne
 • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
  Matkustajaliikenne
 • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
  Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
  Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia