Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
keskiviikko, 21 heinäkuu 2021 05:29

Pk-yrityksen hallituksen jäsen on keskimäärin 53-vuotias mies – Keskuskauppakamari kannustaa monimuotoisuuteen

Kirjoittanut Keskuskauppakamari
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Ville Kajala. Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Ville Kajala. Kuva: Liisa Takala

Pienten ja keskisuurten yritysten hallituksen jäsen on keskimäärin 53-vuotias ja naisten osuus pk-yritysten hallituksissa on 25 prosenttia, selviää Keskuskauppakamarin julkaisemasta selvityksestä.

Pk-yritysten hallitusten jäsenten keski-ikä on 53 vuotta, joka on yhden vuoden enemmän kuin vuonna 2019, jolloin Keskuskauppakamarin joka toinen vuosi julkaistava PK-hallitusbarometri viimeksi julkaistiin. Alhaisin keski-ikä on 10–49 sekä 50–249 henkeä työllistävissä yrityksissä, joissa keski-ikä on 52,2 vuotta. Korkein keski-ikä on suuremmissa yli 250 työntekijän yrityksissä, joissa keski-ikä on 55,1 vuotta. Hallituksen nuorin jäsen on keskimäärin 44-vuotias.

”Suomalaisissa pörssiyhtiöissä hallituksen jäsenet ovat keskimäärin 56-vuotiaita, eli pk-yrityksissä hallitusten jäsenet ovat hieman tätä nuorempia. Perhe- ja sukuomisteisissa yhtiöissä hallituksen nuorin jäsen on keskimäärin nuorempi kuin muissa yrityksissä, mikä viittaa siihen, että seuraava sukupolvi otetaan hyvissä ajoin mukaan yrityksen toimintaan”, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Ville Kajala.

PK-yritysten hallituksen jäsenistä 25 prosenttia on naisia, joka on sama osuus kuin vuonna 2019. Osuus on hieman parempi kuin pienillä pörssiyhtiöillä, joiden hallituksissa naisia on 24 prosenttia. Yli 250 työntekijän yrityksissä osuus on 33 prosenttia, mutta esimerkiksi 10–49 työntekijän yrityksissä vain 20 prosenttia.

”Suurempien, yli 250 henkeä työllistävien, pk-yritysten hallituksissa naisia on jopa enemmän kuin pörssiyhtiöiden hallituksissa keskimäärin, vaikka pörssiyhtiöiden hallituksen jäsenten valintaa ohjaa hallinnointikoodi”, sanoo Kajala.

Hallituksen jäsenten vaihtuvuus kasvaa yrityksen koon mukana. Selvityksen mukaan pienissä 1–9 työntekijän yrityksissä hallituksen jäsenen keskimääräinen palvelusaika on 11,9 vuotta, joka laskee tasaisesti yhtiön koon kasvaessa. Yli 250 työllistävissä yrityksissä keskimääräinen palvelusaika on 7,7 vuotta. Kaikenkokoisten pk-yritysten hallitusten jäsenten keskimääräinen palvelusaika on 10,6 vuotta ja hallituksen uusimman jäsenen keskimäärin 5,9 vuotta.

”Pienemmissä yrityksissä, joissa hallituksen rooli on usein lähinnä muodollinen, myös vaihtuvuuden merkitys on pienempi. Suuremmissa pk-yrityksissä uusien ideoiden ja ajantasaisen osaamisen tuominen hallituksen käyttöön on tärkeämpää, ja vaihtuvuuskin on nopeampaa”, sanoo Kajala.

Keskuskauppakamarin Kajala katsoo, että hallituksen monimuotoisuus on yritykselle eduksi.

”Aktiivinen hallitus tuo yrityksen toimintaan lisäarvoa. Haluaisin kannustaa suomalaisia yrityksiä koosta ja alasta riippumatta valitsemaan hallitukseen jäseniä mahdollisimman monipuolisesti. Osaamisen, kokemuksen ja näkemysten monimuotoisuus yhtiön hallituksessa tukee yhtiön liiketoimintaa ja sen kehittämistä sekä hyvää hallinnointia”, päättää Kajala.

Keskuskauppakamarin PK-hallitusbarometri 2021 -kyselyyn vastasi maaliskuussa 2021 804 yritysjohtajaa eri puolilta Suomea. Selvitys on luettavissa täältä.

Viimeksi muutettu keskiviikko, 21 heinäkuu 2021 06:12
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Hotelliuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

 • Taksialalla on nyt töitä tarjolla: ”Alalle pääsy on kevyt mutta tuettu”
  Isoimmissa kaupungeissa sekä pääkaupunkiseudulla tarvitaan lisää työvoimaa taksialalle. Koronan myötä ylikapasiteetti on purkautunut, ja arjen muututtua kohti normaalia ala kärsii jo työvoimapulasta. Esimerkiksi taksiyhtiö Menevä on aloittanut uusien kuskien rekrytoimisen. Taksilain uudistuttua 2018 alalle tuli paljon uusia autoilijoita, ja kaupungeissa oli kysyntään nähden runsaasti tarjontaa. Osa uusista tulokkaista poistui kuitenkin…
  Matkustajaliikenne
 • VR panostaa Lapin yöjunaliikenteeseen – lisää 22 vuoroa loppukesään ja syksyyn
  VR panostaa Lapin yöjunaliikenteeseen – lisää 22 vuoroa loppukesään ja syksyyn Junamatkustamisessa on havaittavissa piristymistä ja käynnissä on yksi kotimaanmatkailun vilkkaimmista kausista. VR on palauttanut kevään ja alkukesän aikana yli sata alkuvuonna vähennettyä päiväjunavuoroa liikenteeseen jokaiselle kesäviikolle. Nyt VR tuo yöjunaliikenteeseen kokonaan uusia vuoroja. Yhteensä 22 yöjunavuoroa lisätään yhteysväleille Helsinki–Rovaniemi ja Helsinki–Kolari loppukesän ja syksyn viikonloppuihin.
  Matkustajaliikenne
 • Matka-Kosonen luottaa Valeo UV Purifier -ilmanpuhdistimeen
  Matka-Kosonen luottaa Valeo UV Purifier -ilmanpuhdistimeen Korona-aika on koetellut rankalla kädellä linja-autoyrittäjiä – matkustajamäärät ovat laskeneet ja tartuntaketjuja on päässyt muodostumaan tiukoista rajoituksista ja korkeasta hygieniatasosta huolimatta. Perinteinen linja-autoyhtiö Matka-Kosonen joutui hankalaan tilanteeseen alkuvuonna 2021, kun aivasteleva matkustaja laittoi liikkeelle tartuntaketjun, joka asetti myös ison osan henkilökunnasta karanteeniin.
  Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia