Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu

Suomen Inflaatio elokuussa 2023

 

5,6% (-0,9)

Lasku heinäkuusta enimmäkseen sähkön hintaindeksin korjauksesta. 
Euroalueen inflaatio elokuussa 5,3%.

 Kuluttajien luottamusindikaattorin elokuussa 2023

-8,0 (-0,8)

(vuosimuutos ja edellisestä kuukaudesta)

Space
Space
Space
keskiviikko, 07 joulukuu 2022 10:06

Matkailu kasvanut huomattavasti Länsi-Uudellamaalla kolmessa vuodessa

Kirjoittanut Visit Raseborg
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Matkailu kuuluu Länsi-Uudenmaan tärkeimpiin toimialoihin ja vastaa merkittävästä osuudesta alueen työllistämisestä ja tuloista. Tämä käy ilmi uudesta tutkimuksesta.

Uudenmaan liitto on yhdessä Lohjan, Hangon, Raaseporin ja kymmenen muun kunnan kanssa teettänyt selvityksen matkailun taloudellisista vaikutuksista alueella ja muutoksesta 2018-2021. Tutkimuksessa selvitettiin mm. matkailualan henkilötyövuodet, kuntien verotulot matkailusta ja matkailuteollisuuden välittömät matkailutulot.

”Koronavuodet 2020-2021 ovat olleet erittäin haastavia matkailualalla maailmanlaajuisesti, joten on hyvin ilahduttavaa, että alueemme matkailutulot ovat kasvaneet niin merkittävästi kolmen viime vuoden aikana”, toteaa Ville Vuorelma, Raaseporin matkailupäällikkö.

Kaikkien kolmen Länsi-Uusimaalaisen kunnan – Lohjan, Hangon ja Raaseporin – matkailutulot ovat nousseet huomattavasti vuodesta 2018. Hangon välitön matkailutulo on noussut 28 % ja oli vuonna 2021 14,1 M €. Lohjan välitön matkailutulo on noussut 88 % ja oli vuonna 2021 56,4 M €. Raaseporin matkailutulot ovat nousseet 77 % ja olivat vuonna 2021 34,9 M €.

”Vuosi 2021 oli monin tavoin huippuvuosi alueen matkailulle, vaikka korona vielä jylläsi. Lohjan Asuntomessut toivat alueelle kymmeniä tuhansia uusia kävijöitä”, kertoo Jannika Joutsenniemi, Lohjan matkailupäällikkö.

Matkailuala työllistää myös merkittävän määrän ihmisiä alueella, ja luku on kasvanut myös paljon välittömän matkailutulon kasvaessa. Hangossa välitön matkailutyöllisyys, joka lasketaan henkilötyövuosina (htv), kasvoi 26 % ja oli vuonna 2021 yhteensä 103 henkilötyövuotta. Lohjalla määrä kasvoi 47 % ja oli vuonna 2021 280 henkilötyövuotta. Raaseporin matkailun työpaikat kasvoivat myös merkittävästi 84 % ja oli vuonna 2021 yhteensä 267 henkilötyövuotta.

”Monet tekevät osa-aikaisesti matkailutyötä, joten henkilömäärä, joka täysin tai osittain saa elantonsa matkailusta, on paljon henkilötyövuosia korkeampi”,  toteaa Hangon matkailupäällikkö Kira Marchan.

Tutkimuksessa on käytetty kattavasti materiaalia tilastokeskuksesta ja TAK Research on kerännyt omia tilastojaan mm. yritysten tuloista.

 

Viimeksi muutettu tiistai, 27 joulukuu 2022 10:13
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Työvoima

Liikenneuutisia

 • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
  Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
  Matkustajaliikenne
 • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
  Matkustajaliikenne
 • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
  Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
  Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia