Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
lauantai, 14 syyskuu 2019 18:44

Hullunkuriset paikannimet houkuttelivat Kuusamoon ennätysmäärän kesämatkailijoita Nostettu

Kirjoittanut Ruka-Kuusamo Matkailu
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Ruka-Kuusamon kesän hullunkuriset paikannimet kartalla Ruka-Kuusamon kesän hullunkuriset paikannimet kartalla Kuva: Ruka-Kuusamo Matkailu

Ruka-Kuusamon alueella yöpymisten määrä kasvoi tänä kesänä 15 % verrattuna viime kesään. Kasvun taustalla on mm. kampanja, jossa Ruka-Kuusamo Matkailu otti vetonaulaksi tuhmat paikannimet, joita on Kuusamossa enemmän kuin missään muualla Suomessa.

Moni kesälomaansa suunnitteleva törmäsi tänä kesänä Ruka-Kuusamon matkailukampanjaan, jossa pilkettä silmäkulmassa kootuilla matkapaketeilla oli niinkin houkuttelevia nimiä kuin ”Kireitä siimoja Persesilmänlammella”, ”Persekoron puuhapäivä” ja ”Kadota itsesi Kiimakankaalle”.

– Erikoiset paikannimet houkuttelivat Kuusamoon tänä kesänä ennätysmäärän matkailijoita. Tämä on loistava saavutus, sillä olemme pitkään viestineet, että kolmen kansallispuiston Kuusamo on erinomainen kesälomakohde. Tänä kesänä vaihdoimme ikonisen Ruka!-logommekin Kesä!-logoon. Markkinointitempaukset osuivat mitä ilmeisimmin oikeaan, iloitsee Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n markkinointipäällikkö Marja Mäenpää.

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat Kuusamossa 15 %, kun keskimääräinen kasvu koko maassa samana ajanjaksona oli noin 6 %. Rekisteröidyt yöpymiset eivät pidä sisällään mökkimajoitusta, jota alueella on runsaasti. Majoituspaikkojen käyttöaste kasvoi Kuusamossa 9,6 %, kun koko Suomen käyttöasteen kasvu oli 0,4 %. Majoitusmyynti kipusi kolmeen miljoonaan (vrt. viime vuoden 2,2 milj. euroa).

Rumimmat nimet ja kauneimmat paikat

– Meillä on todellakin Suomen rumimmat paikannimet ja kauneimmat paikat. Pitkin kesää matkailijat kyselivät infosta, miten ruman nimisiin paikkoihin pääsee. Moni halusi nähdä, miltä vaikkapa Mulkunputkula näyttää luonnossa. Joihinkin paikkoihin järjestimme myös ohjattuja retkiä, kuten Mönkijäsafari Hevonperseeseen ja metsäjoogaretki Pierumäelle, Mäenpää kertoo.

Kuusamossa on ylivoimaisesti eniten omintakeisia paikannimiä koko Suomessa. Rujoja nimiä on annettu aikoinaan erityisesti luontokohteille. Nimistötiedot ovat peräisin Nimisampo-palvelun aineistosta, jonka keskeisimmät lähteet ovat Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkisto sekä Maanmittauslaitoksen Paikannimirekisteri. 

Oulangan, Riisitunturin ja Hossan kansallispuistot tarjoavat Kuusamossa aktiiviselle ulkoilmaihmiselle esimerkiksi Suomen suosituimman vaellusreitin Karhunkierroksen. Tämän lisäksi alueella on paljon sykähdyttäviä patikointireittejä. Huimapäille on tarjolla muun muassa koskenlaskua, mönkijäsafareita, karhun katselua sekä pyöräily- ja melontareittejä.

– Onnistuneen kesän jälkeen olemme kääntäneet katseemme loppuvuoteen. Ruskasesonki on juuri parhaimmillaan, ja jo lokakuun alussa avataan kolme laskettelurinnettä – ensimmäisenä Suomessa. Kuusamossa riittää tekemistä ympäri vuoden, summaa Mäenpää.

Viimeksi muutettu torstai, 19 syyskuu 2019 11:50
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Työvoima

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

  • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
    Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
    Matkustajaliikenne
  • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
    Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
    Matkustajaliikenne
  • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
    Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
    Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia