Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
keskiviikko, 15 maaliskuu 2023 08:01

Älykkäillä digiratkaisuilla pienikin toimija voi olla suuri

Kirjoittanut Toptaste Oy, Kaisa Mäntyranta
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Matkatoimistojen toimintaympäristö on muuttunut takavuosina täysin, toteaa Ikaalisten Matkatoimiston toimitusjohtaja Esa Talonen. Matkatoimistojen toimintaympäristö on muuttunut takavuosina täysin, toteaa Ikaalisten Matkatoimiston toimitusjohtaja Esa Talonen. Kuva: Ikaalisten Matkatoimisto

Muuttunut toimintaympäristö on pakottanut myös matkatoimistoja kehittämään toimintatapojaan. Usein tämä kehitystyö kietoutuu myös vastuullisuuteen.

–Matkatoimistojen toimintaympäristö on muuttunut takavuosina täysin, toteaa Ikaalisten Matkatoimiston toimitusjohtaja Esa Talonen.  

Muutos alkoi internetin yleistyessä: palveluiden siirtyessä verkkoon asiakkaat alkoivat suunnitella ja varata matkaansa itse, jolloin henkilökohtaisen palvelun tarve väheni. Korona-aikana viimeisetkin asiakkaat taustasta riippumatta omaksuivat digitaalisten kanavien hyötykäytön. Tällä hetkellä jopa noin 80% matkoista varataan itse verkon kautta.

Myös suuret kansainväliset muutokset ovat vaikuttaneet matkatoimistojen toimintaan. 

– Pandemia-aika nosti joksikin aikaa lähimatkailua ja Suomessa koimme ennätysmäisen kotimaanmatkailun sesongin. Myös me tarjosimme tuon ajan uutuutena paketoituja Lapin matkoja. Trendi ei kuitenkaan ollut pysyvä, sillä ulkomaanmatkojen kysyntä on tällä hetkellä jo lähes samalla tasolla kuin ennen pandemiaa.

Kolmas suuri muutostekijä on ilmastonmuutos, jonka takia kritiikki on ääritapauksissa kohdistettu koko matkailualaan. Talosella on asiasta vankka mielipide: Ilmastonmuutos on kieltämättä koko maailmaa ja tulevaisuuttamme koskeva megaluokan ongelma, joka on ratkaistava, mutta ratkaisun avaimet eivät ole matkailuelinkeinon piirissä.

Talosen mukaan matkailuun sisältyy suuria, tärkeitä arvoja. 

– Matkailun avulla saamme lisää ymmärrystä muista kulttuureista, ihmisistä jotka asuvat erilaisissa oloissa ja tulevat eri taustoista kuin me itse. Arvostamme myös enemmän omaamme, kun huomaamme miten hyvin meillä on asiat. Yhteiset sopimukset vaikkapa ilmastonmuutosta vastaan taistellessa syntyvät vain, jos löydämme riittävästi yhteistä ymmärrystä toistemme tilanteeseen. Myöskään matkailun virkistävää merkitystä ei voida vähätellä.

– Yksityisten yritysten ratkaisut jäävät helposti pelkän viherpesun asteelle. Jos esimerkiksi lentoyhtiö vaihtaa muovimukit lasisiin, se ei merkittävästi maailman hiilidioksiditasapainoa heilauta, vaikka voi tekona olla muuten kannatettava, hän pohdiskelee.

Digitalisaation avulla vastuullisempia ratkaisuja

Yritys voi hyödyntää digitalisaatiota sekä omien prosessiensa kehittämiseen että uusien palvelujen luomiseen. IMT:ssä on kuljettu kumpaakin reittiä.

– Kehitämme sisäisiä prosessejamme lean-tyyppisesti, eli toisaalta karsimme turhia työvaiheita ja automatisoimme sen minkä voimme. Kehitystyö jatkuu koko ajan, ja tuloksena saamme omaan toimintaamme ketteryyttä. Asiakkaan suuntaan tämä näkyy asioinnin yksinkertaistumisena, yrityksen sisällä se kasvattaa tuottavuutta.

Digitalisaatio ja muuttuneet tilanteet ovat olleet oiva maaperä myös uusien palvelujen kehittämiselle, joista Talonen mainitsee IMT:n lanseeraamat virtuaalimatkat. 

– Pandemia-aikaan lanseeraamamme virtuaalimatkat ovat osoittautuneet loistavaksi lisäksi tarjoomaamme. Virtuaalimatkalle pääset vaikka omasta olohuoneestasi. Voit seurata tietokoneesi kautta ammattitaitoisen oppaan vetämää retkeä haluamaasi kohteeseen, tutustut elävästi kaupunkeihin eri puolilla maailmaa, näet niiden huippukohteet, luonnonnähtävyydet ja vaikka eksoottisimmat ateriat. Yksi virtuaalimatka kestää yleensä 1 – 1,5 tuntia.

Virtuaalimatkoja on myyty jonkin verran yksittäisinäkin tuotteina, mutta useammin ne toimivat ruokahalun herättäjinä varsinaista lomamatkaa suunniteltaessa.

Ilmastonmuutoskeskustelussa matkailun  pahin peikko on tietysti lentämisen aiheuttamat co2-päästöt. 

– Kritiikki on ymmärrettävää, sillä maata pitkin matkustettaessa päästöjä syntyy kuusi kertaa vähemmän kuin lentäen, toteaa Talonen.

– Tähänkin ongelmaan on matkailualalla toki jo herätty kysynnän lisäännyttyä. Junamatkailusta on tulossa jonkinlainen trendi, ja myös mahdollisuudet ovat paranemassa sillä mm. Euroopan yöjunayhteyksiä ollaan lisäämässä.

– Ympäristötietoisia asiakkaitamme varten olemme paketoineet junamatkoja Eurooppaan, mikä helpottaa nyt varsin tilkkutäkkimäistä junamatkailua. Kauttamme voit esimerkiksi matkustaa viikonloppulomalle Kööpenhaminaan helposti ja nopeasti, ja tekeillä on juna- ja bussimatkoja myös syvemmälle Eurooppaan, IMT on tässä asiassa selkeä edelläkävijä ja kysyntä näille palveluille on kasvussa.

Pieni voi olla myös suuri

Talosen mukaan digitalisaatio tuo valtavia mahdollisuuksia myös pienelle tekijälle. 

– Luovalla ajattelulla ja osaamisella pienikin voi tarjota vaihtoehtoja, joita ei vielä suuremmilta ja ehkä kankeammin kääntyviltä organisaatioilla löydy. Ketteryys ja luova suhtautuminen digitalisaation mahdollisuuksiin tuovat mahdollisuuksia, joiden avulla on löydettävissä aivan uusia asiakasryhmiä, toteaa toimitusjohtaja Esa Talonen. 

 

Viimeksi muutettu keskiviikko, 15 maaliskuu 2023 08:06
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Työvoima

Liikenneuutisia

 • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
  Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
  Matkustajaliikenne
 • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
  Matkustajaliikenne
 • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
  Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
  Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia