Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
maanantai, 16 syyskuu 2019 16:46

Ilmastonmuutos muokkaa liiketalouden, matkailun ja ravintola-alan koulutuksia uusiksi

Kirjoittanut EcoReal Oy
Arvostele tätä artikkelia
(1 ääni)
Perho Liiketalousopiston vastuullisuusraportti valmistui. Kuvassa Perhon rehtori Juha Ojajärvi ja EcoRealin vastuullisuusasiantuntija Lotta Partanen. Perho Liiketalousopiston vastuullisuusraportti valmistui. Kuvassa Perhon rehtori Juha Ojajärvi ja EcoRealin vastuullisuusasiantuntija Lotta Partanen. Kuva: EcoReal

Ilmastonmuutos vaikuttaa koulutukseen. Perho Liiketalousopisto teki laajan vastuullisuusraportin ja muokkasi koulutusohjelmansa vastaamaan ilmastonmuutoksen vaatimia haasteita. Nykypäivän opiskelijoista kasvatetaan kestävän kehityksen lähettiläitä, sillä heidän roolinsa tulee olemaan yritysten uudistaminen nykyajan vaatimuksiin.


Perho Liiketalousopiston vastuullisuusraportti valmistui. Kuvassa Perhon rehtori Juha Ojajärvi ja EcoRealin vastuullisuusasiantuntija Lotta Partanen.
Perho Liiketalousopisto on muokannut koulutustaan vastaamaan vastuullisuuden periaatteita ja ilmastonmuutoksen tuomia uusia haasteita. Vastuullisuus näkyy kaikissa opetuksen sisällöissä. Tavoitteena on kouluttaa opiskelijoita, jotka kykenevät muokkaamaan jatkossa työpaikkojensa toiminnan kestävän kehityksen mukaisiksi. 

”Koulutamme opiskelijoista kestävän kehityksen lähettiläitä ja tätä vaikuttavuustyötä tulemme mittaamaan jatkossa hiilikädenjäljen avulla”, sanoo Perho Liiketalousopiston rehtori Juha Ojajärvi. 

Hiilikädenjäljellä mitataan sellaisen työn merkitystä, joka pienentää hiilidioksidipäästöjä.

Perho Liiketalousopisto on teettänyt laajan vastuullisraportin toiminnastaan opintovuosilta 2017–2019. Vastuullisuusraportti toteutettiin kansainvälisen standardin mukaisesti GRI-raporttina (Global Reporting Initiative). Raportin on tuottanut vastuullisuuden asiantuntija EcoReal Oy. Raportin tarkoituksena on auttaa koulua laajentamaan ja syventämään vastuullisuustyötään. Sen avulla vastuullisuustyö, saavutetut tavoitteet ja merkittävimmät kehityskohdat saadaan koottua yksiin kansiin.

Perho Liiketalousopisto on helsinkiläinen toisen asteen ammatillinen oppilaitos, jossa opiskelee noin 1600 opiskelijaa liiketoimintaa sekä matkailu- ja ravintola-alaa. Erityisesti matkailu- ja ravintola-alat ovat keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Globaalilla tasolla turismi vastaa noin 8 prosentista hiilidioksidipäästöjä ja turismisektori kasvaa noin 3–4 prosenttia vuodessa Maailman matkailujärjestön (UNWTO) mukaan. Tämä näkyy myös Suomessa, sillä matkailijoiden määrät ovat kasvaneet jo monena vuotena peräkkäin.

”Matkailu- ja ravintolatoimintaa täytyy pystyä tuottamaan radikaalisti vähemmillä hiilidioksidipäästöillä jatkossa. Itseasiassa kaikkien oppilaitosten tulisi tehdä samanlainen vastuullisuusohjelma, sillä ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan aivan kaikkiin aloihin”, EcoRealin vastuullisuusasiantuntija Lotta Partanen sanoo. 

Nykyisin Perho Liiketalousopiston tutkinnot sisältävät kestävän kehityksen opintoja, minkä lisäksi kestävä kehitys pyritään tuomaan osaksi opintoja innovatiivisten oppimisympäristöjen kautta.  

”Kestävä kehitys on ollut toimintamme ytimessä ammattiopiston perustamisesta saakka. Olemme toimineet edelläkävijänä muun muassa vastuullisen matkailun, kestävän gastronomian ja Ravintola Perhon Joutsenlipun osalta. Lukuvuosittain vaihtuvat kestävän kehityksen teemat ohjaavat vastuullisuustyötämme ja ottavat opiskelijat mukaan sen kehittämiseen. Vastuullisuusraportti kokoaa vastuullisuustyömme yksiin kansiin ja tekee siitä standardien mukaisesti mitattavaa”, Ojajärvi kertoo. 

Perhon vastuullisuustyö ja kestävän kehityksen sisällyttäminen koulutukseen koottiin neljän eri teeman sisään: kestävä koulutus, ympäristön kunnioitus, hyvinvoiva henkilöstö ja tasapainoinen talous.

Perhon työssä korostuu erityisesti sosiaalinen vastuu, sillä kaiken tekemisen tarkoituksena on luoda opiskelijoille ja työelämän kumppaneille menestymisen mahdollisuuksia. Yksi Perhon näkyvimmistä vastuullisuuden saavutuksista on opiskelijoiden ideasta lähteneen oman pellon, Green City Farmin, toiminnan vakiinnuttaminen sekä työ kestävän gastronomian osaamiskeskuksen rakentamiseksi (www.kestavagastronomia.fi). Green City Farm rikastuttaa useiden satojen ravintola-alan, matkailun ja liiketoiminnan opiskelijoiden opiskelupolkuja. Suuren suosion saavuttanut kestävän gastronomian huippuseminaari järjestetään uudelleen syyskuussa 2019 teemalla: Herkullista ja ilmastoystävällistä lähiruokaa aktiviisille ihmisille.    

"Koulutusalalla on merkittävä vaikutus siihen, miten tulevaisuuden ammattilaiset tulevat työssään toimimaan. Kun opiskelijat vievät kestävän kehityksen osaamista työpaikoilleen, jalkautuu vastuullinen ja ilmastoystävällisempi toiminta yhä useampiin yrityksiin ja yhteisöihin”, Partanen sanoo. 

Viimeksi muutettu maanantai, 16 syyskuu 2019 16:48
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Työvoima

Liikenneuutisia

  • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
    Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
    Matkustajaliikenne
  • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
    Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
    Matkustajaliikenne
  • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
    Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
    Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia