Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
tiistai, 03 huhtikuu 2018 11:53

Nordic Revenue Forum kirittämässä matkailualan tuottavuutta

Kirjoittanut Travelnews
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Yritykset voivat vaikuttaa kannattavuuteen

Matkailu on kasvanut Suomessa viime vuosina. Kasvusta huolimatta alan kannattavuus on haastavaa monista syistä.

Yksittäinen yritys ei pysty muuttamaan alan kannattavuuteen merkittävästi vaikuttavia asioita, kuten työvoimalakia tai ravintola-alan määräyksiä. Usein alalla keskitytään kulujen seuraamiseen ja niiden leikkaamiseen, joilla toki on vaikutusta tuottavuuteen.

Vähemmän huomiota on saanut se, miten kannattavuutta voisi parantaa suuntaamalla ”katseen ylös” eli liikevaihdon kasvattamiseen. Tuottojohtaminen (revenue management) matkailualalla, jossa myydään aikaperusteisia palveluita, joita ei voida varastoida, vaatii reaaliaikaisen kysynnän ennustamista ruohonjuuritasolla sekä tuotteen hinnan ja saatavuuden optimointia eli asiakkaan hintajouston ja palvelun kulurakenteen ymmärtämistä. Lisäksi olennaisia työkaluja ovat mm. jakelukanavien hallinta sekä myynti- ja markkinointikampanjoiden ajoittaminen oikein.

 

Miksi Nordic Revenue Forum?

Yksinkertaisilta vaikuttavien konseptien käyttöönotto, jos ei asiaa tarkemmin tunne on haastavaa hektisellä alalla. Aikaa ei tahdo löytyä asioiden selvittämiseen tai työssä avustavien järjestelmien hankintaan. Nordic Revenue Forum vastaa tähän tarpeeseen. Päivän tiivis ohjelma sisältää asiantuntijoiden puheenvuoroja tuottojohtamisen osa-alueista. Paikalla voi myös tutustua alan kannattavuuteen vaikuttaviin digitaalisiin ratkaisuihin yrityksen tarpeiden mukaan. Ajatusten vaihtaminen ja verkostoituminen kollegoiden ja asiantuntijoiden kanssa on saanut kiitosta vastaavissa tapahtumissa ulkomailla. 

Hotellit, lentoyhtiöt, juna- ja bussiliikenne sekä lähinnä pikaruokaketjut ovat vuosia hyödyntäneet tuottojohtamisen oppeja kannattavan liiketoiminnan ja tuottojen parantamiseksi. Viime vuosina digitalisaatio sekä kuluttajien tottumukset ja odotukset palveluiden saatavuudesta ovat tuoneet uusia elementtejä alan toimintaan.

Tuottojohtaminen, jossa keskiössä ovat mm. oman markkinapaikan kysynnän ymmärtäminen ja kysynnän mukaiseen tarjontaan valmistautuminen etukäteen, parantaa tutkitusti yrityksen tuottavuutta. Tästä huolimatta vain harva hyödyntää käytäntöjä systemaattisesti. Yrityksen ns. tuottojohtamisen työkalupakista tulisi löytyä tapoja toimia ja reagoida nopeasti markkinatilanteiden muuttuessa.

 

Mikä Nordic Revenue Forum?

Ulkomailla on vuosia järjestetty tuottojohtamiseen keskittyviä tapahtumia, joissa Nordic Revenue Forumin perustaja Hanna Lak on vieraillut. Lak osallistuu säännöllisesti myös Suomessa alan tapahtumiin, jotka keskittyvät matkailualan muihin tärkeisiin osa-alueisiin. Alan tuottavuus on haasteellista ja tuottojohtamisen ammattilaisena Lak tietää, miten tuottojohtamisella voidaan vaikuttaa kannattavuuteen. Inspiroituneena palautteesta muissa maissa järjestetyistä tapahtumista sekä vastaavan tapahtuman puuttuminen Suomesta vaikuttivat hänen päätökseen ryhtyä toimeen.

Tapahtuman ajoitukseen vaikutti osaltaan matkailun viimeaikainen kehitys ja sen saama huomio Suomessa. Matkailun odotetaan kasvavan edelleen ja tästä syystä tuottojen johtamisesta optimaalisesti tulee entistä tärkeämpää.

Kristiina Hietasaari kirjoitti Visit Finland blogissaan, että hallituksen keväällä 2017 puoliväliriihessä matkailulle myöntämä lisärahoitus vuosille 2018 ja 2019 on kohdennettu kolmeen toimenpidekokonaisuuteen:

  1. Taotaan kun rauta on kuumaa – Suomen saaman huomion realisointi matkailutuloksi
  2. Matkailun digiloikka: osaamisesta ja toiminnasta Suomen kilpailuvaltti
  3. Lisää ympärivuotisuutta matkailun tuotetarjontaa ja palvelurakenteita kehittämällä

Toimenpidekokonaisuudet istuvat tuottojohtamisen malliin täydellisesti. Nämä nimenomaan ovat asioita, joiden parissa tuottojohtajat työskentelevät päivittäin ja joihin Nordic Revenue Forumin ohjelma pureutuu, kertoo Lak.

Nordic Revenue Forum ravintoloille ja kokousalan toimijoille järjestetään Turussa 20.4.2018. 

Viimeksi muutettu tiistai, 03 huhtikuu 2018 12:03
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: Turku kansainvälisen seikkailu-urheilukisan maalina »
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Työvoima

Liikenneuutisia

  • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
    Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
    Matkustajaliikenne
  • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
    Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
    Matkustajaliikenne
  • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
    Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
    Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia