Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
tiistai, 18 touko 2021 08:11

Vilja Valliranta nappasi voiton nuorten kokkien SM-kilpailuissa

Kirjoittanut Chaîne des Rôtisseurs Finlande
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Voittaja Vilja Valliranta Voittaja Vilja Valliranta kuva Chaîne des Rôtisseurs Finlande

Alle 27-vuotiaiden kokkien suomenmestaruuskilpailuissa Jyväskylässä nuoret keittiöalan ammattilaiset ottivat mittaa toisistaan valmistamalla kolmen ruokalajin menun. Kilpailun voittaja Vilja Valliranta lähtee seuraavaksi taistelemaan voitosta kansainvälisiin kilpailuihin. Syyskuussa 2021 maailman parhaat nuoret kokit kilpailevat Ranskan Pariisin Cordon Bleu -koulussa.

Kilpailun voittanut Valliranta työskentelee Turussa Ravintola Rosterin keittiössä. Kisan kakkoseksi sijoittui Severi Heikkinen Jyväskylän Artcateringista ja kisan kolmossijan otti Jonne Hänninen Tampereen TAMK Catering Studiosta.

”Ravintola-alan vetovoima on kärsinyt erityisen paljon korona-ajan rajoitteista. On hienoa, että kilpailuilla voimme osoittaa arvostusta ja kohdistaa tukea nuorten ammattilaisten kehittymiseksi rautaisiksi ammattilaisiksi”, toteaa Chaîne des Rôtisseurs Finlanden valtavouti Johanna Hornborg-Ojala.  

”Pandemia-aikana ravintola-alan nuorilla osaajilla on ollut vain vähän näytön paikkoja. Tällainen kilpailu auttaa nuoria kasvamaan huippuammattilaisiksi”, lisää kilpailun päätuomari Chef Rôtisseurs lehtori Riitta Palho. ”Kuitenkin näillä nuorilla ammattilaisilla on hieman kehitettävää erityisesti kokonaisen kalan käsittelyssä, annosten esillepanossa ja omaperäisyydessä, jotta voi menestyä kansainvälisessä kisassa. Nämä omaisuudet toki kehittyvät systemaattisen harjoittelun kautta”, Palho jatkaa.

Kilpailussa arvioitiin sekä keittiötyöskentelyä että valmistettujen annosten makua. Vilja pärjäsi parhaiten sekä makukokonaisuuksissa että keittiötyöskentelyssä. Kokonaisuus oli erinomainen, erityisesti broilerin paloittelu, annostelu, taloudellisuus ja hygienia nousivat esiin teknisissä taidoissa. Esillepanossa värejä oli käytetty taidokkaasti.

Kilpailun pakollisena raaka-aineena alkuruoalle oli tuore avattu kokonainen kirjolohi ja kirjolohenmätiä, joka tuli nostaa esille lämpimänä, sekä kaksi selkeää lisäkettä. Pääruoan pakollisena raaka-aineena oli kokonainen broileri ja broilerin maksa, yksi kastike, yksi tärkkelyspitoinen lisäke ja kaksi muuta selkeää lisäkettä. Jälkiruoan pakollisena raaka-aineena oli pakastepuolukoita, ja annokseen tuli valmistaa kolme eri komponenttia, joista yhden tuli olla leivonnainen. Lisäksi kilpailijoiden käytettävissä oli raaka-ainekori itse valittujen lisäkkeiden valmistamiseen.

Kädentaidot mitattiin kirjolohen fileoinnissa, broilerin paloittelussa sekä muiden raaka-aineiden käsittelyssä, hygienia ja taloudellisuus huomioiden. Vaihtelevat kypsennysmenetelmät toivat arvokkaita tekniikkapisteitä. Kilpailijoiden työskentely oli siistiä, taloudellista ja johdonmukaista. 

Kansainvälisissä kilpailuissa suomalaiset ovat voittaneet mestaruuden kahdesti.  Arto Rastas voitti kultaa vuonna 2005, ja seuraavana vuonna Mikko Kautto voitti pronssia.  Lasse Koistinen toi ykkössijan kolme vuotta myöhemmin vuonna 2009. Laura Virolainen sijoittui hopealle vuonna 2015, ja Emmiina Lehtonen toi kotiin MM-pronssia vuonna 2018.

Nuorten Kokkien maailmanmestaruudesta on kisattu vuodesta 1977 lähtien. Tämän vuoden MM-kisa ratkaistaan Pariisin arvostetussa Cordon Bleu -koulussa 26.-27.9.2021. Koronapandemiasta johtuen vuoden 2020 kilpailun finaali järjestetään vasta nyt, samaan aikaan. Suomen edustajana kisaa siis Vilja Vallirannan lisäksi vuoden 2020 finaalin voittanut Valtteri Paltamaa.

”Kilpailun tarkoituksena on antaa nuorille ammattilaisille mahdollisuus kehittää kilpailun avulla taitojaan ja hakea kansainvälistä kilpailukokemusta. On hienoa huomata, nuoret ammattilaiset luottavat itseensä ja ovat halukkaita hakemaan täysin uudenlaista kokemusta kilpailuista”, kilpailun johtaja Martti Lehtinen miettii.

Suomen kilpailupaikka Jyväskylä Gradia Priimuksen toimipiste tarjosi erinomaiset puitteet tämänvuotiselle kilpailulle. 

Kilpailun järjestäjänä toimii Chaîne des Rôtisseurs Finlande, joka on Suomen yksi Suomen merkittävimmistä gastronomisista järjestöistä. Toiminnan tavoitteena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä, olla mukana tukemassa suomalaista ruokakulttuuria sekä kannustaa erityisesti nuorten ammattilaiskokkien ja viiniammattilaisten kehittymistä

Viimeksi muutettu tiistai, 18 touko 2021 08:35
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Hotelliuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia

  • Nuuksio Lakeland tarjoaa kestäviä luontoelämyksiä
    Nuuksio Lakeland tarjoaa kestäviä luontoelämyksiä Nuuksio Lakeland -yritysverkosto luo Nuuksion järviylängölle elämyksellisiä matkailukokemuksia. Seitsemän matkailuyrityksen yhteinen hanke on keskittynyt kehittämään alueen yritysten välistä yhteistyötä sekä palvelutarjontaa.
    Aktiviteetit
  • 30-vuotias Kolin kansallispuisto on suositumpi kuin koskaan
    30-vuotias Kolin kansallispuisto on suositumpi kuin koskaan Kolin kansallispuisto täyttää tulevana viikonloppuna 30 vuotta. Viime vuonna Kolin kansallispuistossa tehtiin käyntimääräennätys yli 236 000 käyntiä. Luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutukset ovat yksi syy kansallispuistojen suosion nousuun. Suojelualueiden hyödyntäminen matkailussa on mahdollista, kun se sovitetaan yhteen suojelutavoitteiden kanssa.
    Aktiviteetit
  • Kotimaiset elämyspalvelut kiinnostavat korona-aikana
    Kotimaiset elämyspalvelut kiinnostavat korona-aikana Villi Pohjola ja Lomarengas selvittivät suomalaisten matkailijoiden suhtautumista kotimaan elämyspalveluihin. Vastaajista 49 % kertoi olevansa kiinnostunut maksullisista elämyspalveluista lomansa aikana Suomessa. Halutuimmiksi tuotteiksi nousivat huskyajelut, vierailut huskytiloilla sekä välinevuokraus.
    Aktiviteetit