Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu

Suomen Inflaatio kesäkuussa 2022

 

7,8% (+0,3%)

 Vuosimuutos +7,8%

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa 2022

-14,3
(-10,5 maaliskuussa)

Space
Space
Space
tiistai, 09 elokuu 2022 06:05

NOHO PARTNERS OYJ:N PUOLIVUOSIKATSAUS 1.1.–30.6.2022: Yhtiön historian paras vuosineljännes – liikevaihto ja kannattavuus ennätystasolla

Kirjoittanut NoHo Partners Oyj
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
"Erinomaisen kannattavuuskehityksen taustalla on hyvän kuluttajakysynnän lisäksi määrätietoinen työ yksikkökannan kehittämiseksi", sanoo Aku Vikström NoHo Partners Oyj:n toimitusjohtaja. "Erinomaisen kannattavuuskehityksen taustalla on hyvän kuluttajakysynnän lisäksi määrätietoinen työ yksikkökannan kehittämiseksi", sanoo Aku Vikström NoHo Partners Oyj:n toimitusjohtaja. Kuvituskuva: Andrey Bukreev, Getty Images

Toimitusjohtajan Aku Vikströmin katsaus: 

Vuoden 2022 toinen neljännes oli ensimmäinen yhtiön markkina-alueilla liiketoimintarajoituksista vapaa ajanjakso sitten vuoden 2019. Viimeisen kahden vuoden aikana tehdyt toimenpiteet ravintolaportfolion kehittämiseksi ja kulurakenteen parantamiseksi näkyvät nyt täysimääräisesti kysynnän ja volyymin kasvaessa. Kaikki keskeiset tunnusluvut ovat koronakriisiä korkeammalla tasolla. Vuosineljänneksen suhteellinen kannattavuus oli korkea 17,9 %. Tämä luku sisältää katsauskaudelle kirjatun Suomen valtion maksaman korvauksen tammi–helmikuuta koskeneista liiketoimintarajoituksista, yhteensä 4,3 miljoonaa euroa.

Ilman tätä korvausta liikevoittoprosentti oli toisella vuosineljänneksellä kautta aikojen korkein 13,1 %. 

Erinomaisen kannattavuuskehityksen taustalla on hyvän kuluttajakysynnän lisäksi määrätietoinen työ yksikkökannan kehittämiseksi. Olemme onnistuneet hyvin uusien konseptien avaamisessa ja poistaneet portfoliostamme heikommin kannattavia yksiköitä. Yksittäisinä isoina tekijöinä hyvässä kannattavuuskehityksessä olivat lisäksi hyvän startin jääkiekon SM-liigan pudotuspeleistä ja MM-kisoista saanut Nokia Arena, Tanskan liiketoiminnassa toteutettu käänne ja viihderavintoloiden kova kysyntä.

Yhtiön rahoitusasema on kehittynyt oikeaan suuntaan hyvän kasvun ja kannattavuuden vetämänä. Vahvan kassavirran tukemana yhtiö on lyhentänyt lainojaan etuajassa ja vahvistanut omaa pääomaa konvertoimalla korona-aikana otetun Tesi-lainan omaksi pääomaksi yli 10 miljoonan euron järjestelyssä, jossa yhtiöön sijoittivat suurimpien osakkeenomistajien lisäksi yhtiön johto sekä uudet hallituksen jäsenet. Nettovelan suhde operatiiviseen käyttökatteeseen on laskenut alle kertoimen 3,5, mikä yhtiön rahoitussopimuksen mukaisesti pienentää korkokuluja. Katsauskaudella rahoituseriin on kirjattu myytäviksi oleviin hyödykkeisiin luokitellun Eezyn osakkeisiin kohdistuva, kurssimuutoksista johtuva laskennallinen 0,8 miljoonan euron kulu.

Loppuvuoden näkymiä varjostavat talouden epävarmuudet ja kuluttajien ostovoimaan kohdistuvat paineet. Olemme onnistuneet alkuvuonna erittäin hyvin suojaamaan myyntikatetta ostosopimuksilla ja dynaamisella hinnoittelulla. Tämä antaa lisää puskuria ja liikkumatilaa hinnoitteluun ja markkinointiin erityisesti fast food -segmentissä. Vuoden viimeisen ja tärkeimmän neljänneksen osalta varaustilanne näyttää hyvältä, erityisesti viikonloppujen osalta. Yhtiö aloittaa syksyllä laajan rekrytointikampanjan, jonka tavoitteena on löytää uutta henkilökuntaa vastaamaan koko toimialaa koskevaan työvoimapulaan.

Katsauskauden aikana yhtiö on vahvistanut organisaatiotaan ja panostanut erityisesti kasvustrategian painopisteisiin luomalla fast food -liiketoimintaan keskittyvän organisaation sekä vahvistamalla maaorganisaatioita niin Tanskassa kuin Norjassa. Kahden vaikean vuoden jälkeen yhtiö sai toisella neljänneksellä lentävän lähdön ja paluun kannattavan kasvun radalle, jossa tavoitteena on 400 miljoonan euron liikevaihto ja 40 miljoonan euron liikevoitto vuoden 2024 loppuun mennessä.

Aku Vikström
toimitusjohtaja, NoHo Partners

 

Nostoja NoHo Partners tuloskatsauksesta

  • Tavoitteena on kiihdyttää kasvua Norjan ravintolamarkkinassa yritysostoin. Vuoden toisella neljänneksellä avattiin Wiigen-ravintola Oslon Aker Bryggeen.

  • Tavoitteena on skaalata noin 10 uutta Friends & Brgrs -ketjun ravintolaa vuositasolla. Tammi–heinäkuun 2022 aikana avattiin neljä uutta ketjun ravintolaa.

  • Suurten ja kannattavien kaupunkihankkeiden osalta Tampereen Nokia Arenan kapasiteetti oli täysimääräisesti käytössä SM-jääkiekon vilkkaassa pudotuspelikeväässä, ja erinomaisesti sujuneet MM-kisat toukokuussa tuottivat noin 5,7 miljoonan euron liikevaihdon

  • Tammi–kesäkuussa 2022 liikevoitto oli 14,8 miljoonaa euroa (10,7 %) ja tulos 7,0 miljoonaa euroa 147 prosentin kasvulla viime vuoden vastaavaan jaksoon.
  • Suomen liiketoiminassa yhtiö on onnistunut tasapainottamaan inflaation vaikutuksia liiketoimintaansa keskitetyillä hankintasopimuksilla sekä hinnankorotuksilla, eikä yleinen hinnannousu ole toistaiseksi vaikuttanut materiaalikatteeseen. Alalla vallitsevasta työvoimapulasta huolimatta yhtiö on onnistunut ensimmäisen vuosipuoliskon aikana hyvin myös rekrytoinneissa ja resursoinnissa, ja liikevaihdon kasvun myötä henkilöstökulut ovat pysyneet hyvällä tasolla.
  • Kansainvälinen liiketoiminta koostui kesäkuun 2022 lopussa 40 ravintolasta, joista 21 sijaitsee Norjassa ja 19 Tanskassa. Norjan ravintolat tuottivat 64 prosenttia ja Tanskan ravintolat 36 prosenttia huhti–kesäkuun 2022 liikevaihdosta.

  • Liiketoiminta Norjassa ja Tanskassa palautui nopeasti rajoitusten purkauduttua helmikuussa 2022. Alkuvuonna rajoitusten ollessa edelleen voimassa valtion tuet jatkuivat molemmissa maissa suhteutettuna liikevaihdon alenemaan.

  • Kansainvälinen liiketoiminta etenee ennusteiden ja strategian mukaisesti. Pitkäjänteinen portfolion ja operatiivisen toiminnan kehitystyö näkyy Norjassa hyvänä liikevaihto- ja kannattavuustasona sekä Tanskassa ensimmäisellä vuosipuoliskolla selkeästi positiiviseksi kääntyneenä liikevoittona, mikä antaa hyvän viitteen onnistumisesta käänneohjelman läpiviennissä.

Viimeksi muutettu tiistai, 09 elokuu 2022 06:19
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia