Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu

Suomen Inflaatio toukokuussa 2022

 

7,0% (+1,3%)

 Vuosimuutos +7%

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli huhtikuussa 2022

-11,7
(-10,5 maaliskuussa)

 

Space
Space
Space
keskiviikko, 15 kesäkuu 2022 15:06

MaRa: Kustannusten nousu uhkaa rapauttaa suomalaisen opiskelijaruokailun

Kirjoittanut Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Poikkeuksellinen kustannusten nouseminen heikentää merkittävästi suomalaisten opiskelijaravintoloiden mahdollisuuksia toimia kannattavasti ja tarjota suositusten mukaista ruokaa opiskelijoille. Opiskelija-aterioiden enimmäishinnan päättää opetus- ja kulttuuriministeriö ja opiskelijoille maksettavan ateriatuen määrän valtiovarainministeriö.

Opiskelija-aterian hintaa nostettiin viimeksi elokuussa 2020, ja opiskelijoille maksettavaa ateriatukea korotettiin tammikuussa 2021. Muuttuneen tilanteen vuoksi enimmäishintaa ja opiskelijoiden ateriatukea on nostettava pikaisesti. Opiskelijaruoan ulosmyynnistä on tehtävä pysyvä käytäntö. Muuten moni opiskelijaravintola joutuu lopettamaan toimintansa ja suomalainen opiskelija-ateriajärjestelmä uhkaa rapautua pysyvästi.

Opiskelija-ateriasta maksettava ateriatuki on 2,30 euroa ja koko aterian tuettu enimmäishinta 5,00 euroa. Ravintoloiden tukkuhinnat voivat nousta 20 prosenttia vuoden 2022 aikana. Myös energian hinta nousee merkittävästi. Jos opiskelija-aterian enimmäishintaa ei koroteta, ravintolat eivät pysty syksyllä tarjoamaan enää suositusten mukaisia opiskelija-aterioita.

Opiskelijaravintolat kuuluvat koronakriisistä eniten kärsineiden yritysten joukkoon. Toimialan liikevaihto laski vuoteen 2019 verrattuna 45 prosenttia vuonna 2020 ja 46 prosenttia vuonna 2021. Vielä vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihto oli 29 prosenttia pienempi kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Kustannusten, inflaation ja palkkojen nouseminen heikentävät tuettuja aterioita tarjoavien ravintoloiden toimintamahdollisuuksia.

­­– Jos­­­ opiskelija-aterian enimmäishinta säilyy vuoden 2022 aikana ennallaan, suomalainen tuettuja aterioita tarjoava järjestelmä rapautuu merkittävästi. Moni koronakriisin ja kustannusnousujen heikentämä yritys voi joutua lopettamaan toimintansa. Myös maatalouden vaikeudet jatkuvat, koska yritykset ja kuluttajat joutuvat käyttämään edullisempia, usein ulkomaisia elintarvikkeita, MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi toteaa.

Opiskelija-ateriat ovat suosittu ja paljon käytetty opintotuen muoto. Päivittäin tuetun aterian syö noin puolet opiskelijoista. Järjestelmän avulla on edistetty opintojen sujuvuutta ja opiskelijoiden hyvinvointia. Järjestelmään liittyvä hajautettu päätöksenteko on kuitenkin vaikeuttanut opiskelijaravintoloiden toimintaa ja heikentänyt aterioiden laatua. Ennen edellistä korotusta opiskelija-aterian hinta pysyi ennallaan kahdeksan vuotta. Raaka-aineiden kallistuessa tämä johti aterioiden laadun heikkenemiseen.  

– Opiskelija-aterioihin liittyvää päätöksentekoa on muutettava niin, että opiskelija-aterioiden hintaa ja opiskelijoille maksettavaa ateriatukea tarkastellaan säännöllisesti samaan tapaan kuin lounasedun raha-arvoa. Ellei päätöksentekojärjestelmää muuteta, terveellisten opiskelija-aterioiden tarjoaminen muuttuu vähitellen mahdottomaksi, Aittoniemi sanoo.

Etäopiskelun lisääntyessä mahdollisuudesta ostaa ruokaa mukaan opiskelijaravintolasta on tehtävä pysyvä käytäntö. Ruoan mukaan ottaminen oli mahdollista koronakriisin aikana, ja sen avulla pystyttiin turvaamaan opiskelijoille mahdollisuus terveelliseen ruokailuun. Ulosmyynti on tärkeää myös opiskelijaravintoloiden toiminnan turvaamiseksi tulevaisuudessa.

 

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

 • Petter Stordalenin hotelliyhtiö Nordic Choice Hotels vaihtaa nimeä
  Petter Stordalenin hotelliyhtiö Nordic Choice Hotels vaihtaa nimeä Kämp Collection Hotelsin ja Clarion Hotelin omistaja Petter Stordalen vaihtaa hotelliyrityksensä nimen Nordic Choice Hotelsista Strawberryksi. Nimenmuutoksella halutaan korostaa yhtiön sitoutumista hotellien palvelutasoon. Seuraavien kymmenen vuoden aikana yhtiö aikoo kaksinkertaistaa hotelliensa määrän ja laajentaa kanta-asiakasohjelmaan sisältyviä etuja ja palveluita. Tavoitteena on luoda omista brändeistä ja ulkoisista kumppaneista koostuva ekosysteemi, joka …
  Hotellit ja majoitus Lue lisää...
 • Savonlinnan Seurahuoneen uudet huoneistot avautuivat kesäsesonkiin
  Savonlinnan Seurahuoneen uudet huoneistot avautuivat kesäsesonkiin Original Sokos Hotel Seurahuoneen uudenlaiset huoneistot Savonlinnan sydämessä ovat valmistuneet. Koenukkujat kävivät testaamassa majapaikan ennakkoon. Saatu palaute on kannustavaa: tyylikäs sisustus, hyvä varustelu ja mainio sijainti matkustajasataman vierellä viehättivät ensimmäisiä vieraita. Savonlinnan kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen Niina Härkönen on yksi testiyöpyjistä. Härkönen suosittelee huoneistoja erityisesti etätyöskentelyyn ja pidempään majoittumiseen. ”Täällä voi asustella…
  Hotellit ja majoitus
 • Telkänpönttökylä nousee Naantalin Saaristoon
  Telkänpönttökylä nousee Naantalin Saaristoon Maailman kauneimman saariston syleilystä Rymättylästä löytyy makailuyrittäjä, Pentti-Oskari Kankaan unelmasta kasvanut vanhan kalastajakylän päivitetty versio Herrankukkaro.
  Hotellit ja majoitus Lue lisää...

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

Tapahtumauutisia

 • Pride-vuosi rikkoo jälleen ennätyksiä - 30 tapahtumaa aina syyskuulle saakka
  Pride-vuosi rikkoo jälleen ennätyksiä - 30 tapahtumaa aina syyskuulle saakka Sateenkaariliikkeen pride-tapahtumia järjestetään taas tänä vuonna ympäri Suomea, noin kolmisenkymmentä kappaletta. Tänä vuonna teemana Pride-tapahtumissa on esimerkiksi maailmantilanteen vastaava Rauhaa ja rakkautta.
  Tapahtumat
 • Tapahtuma-, kulttuuri- ja viihdealan kesästä tulossa vilkas
  Tapahtuma-, kulttuuri- ja viihdealan kesästä tulossa vilkas Viimeiset kaksi kesää koronapandemiasta kärsineiden kulttuuri-, viihde- ja vapaa-ajan palveluiden kesäsesongista odotetaan tänä vuonna vihdoin yhtä vilkasta kuin ennen koronaa. Toisaalta riskit, kuten ulkomaisten matkailijoiden vähyys erityisesti Uudellamaalla, saattavat näkyä edelleen kävijämäärissä, arvioi Palvelualojen työnantajat Paltan pääekonomisti Martti Pykäri.
  Tapahtumat
 • Matkamessujen ohjelma on julkistettu, koronapassilla turvallisesti tapahtumaan
  Matkamessujen ohjelma on julkistettu, koronapassilla turvallisesti tapahtumaan Lupa matkustaa – License to Travel kiteyttää matkamessujen pääteeman matkailun käynnistymiseen uudessa tilanteessa, jossa totutellaan koronapassin laajaan käyttöön matkustettaessa. Matka 2022 -messut toivottaa kävijät tammikuussa tervetulleiksi koronapassitarkastuksen läpi. Tapahtuman partnerimaa on Kreikka, jonka odotetaan ensi kesänä nousevan suomalaisten suurimmaksi lomakohteeksi.
  Tapahtumat

Aktiviteettiuutisia