Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu

Suomen Inflaatio toukokuussa 2022

 

7,0% (+1,3%)

 Vuosimuutos +7%

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli huhtikuussa 2022

-11,7
(-10,5 maaliskuussa)

 

Space
Space
Space
keskiviikko, 15 kesäkuu 2022 21:00

MaRa: KEHA-keskus rikkoi lakia ja kieltäytyy maksamasta oikeita korvauksia

Kirjoittanut Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Ravintoloille maksettiin hyvitystä niiden sulkemisesta koronakriisin aikana. Lain mukaisia hyvityksiä maksava KEHA-keskus leikkasi korvauksia lakiin perustumattomasti, minkä vuoksi useat sadat ravintolat eivät saaneet niille lain mukaan kuuluvia hyvityksiä. KEHA-keskus on kieltäytynyt maksamasta hyvitystä ravintolalle, jolle hallinto-oikeus on lainvoimaisella päätöksellä velvoittanut maksamaan lain mukaisen hyvityksen.

KEHA-keskuksen linjaus on Suomessa täysin ainutlaatuinen ja rikkoo törkeästi hyvityslakia sekä hallintolain velvoitetta kohdella hallinnossa asioivia tasapuolisesti. MaRa vaatii, että KEHA-keskuksen on oikaistava hyvityspäätökset itseoikaisuna ja maksettava kaikille yrityksille niille lain mukaan kuuluva hyvitys.

Lain mukaan hyvitys on maksettava yrityksen euromääräisen myynnin vähenemisestä. KEHA-keskus sai myynneistä tiedot automaattisesti arvonlisäveroilmoituksista. KEHA-keskus otti hyvityksissä huomioon vain 24 prosentin ja 14 prosentin mukaiset anniskeluun ja syömiseen liittyvät myynnit. KEHA-keskus ei ole esittänyt hyvitysten leikkaamiselle hyvityslakiin liittyvää perustelua. Laki ei mahdollista myyntien erottelua, vaan hyvitys on laskettava kaikesta ravintolan sulkemisesta aiheutuneesta myynnin vähenemisestä.

KEHA-keskus totesi hallinto-oikeudelle antamissaan vastineissa, että lain mukaan laskennassa on otettava huomioon yrityksen keskimyynti. Silti KEHA-keskus tulkitsi, että ravintolatoimintaa ovat vain anniskelu ja arvonlisäverollinen ruokamyynti ja maksoi hyvityksen vain osasta yrityksen myynnin vähenemisestä. Viihderavintolat ja opiskelijaravintolat jäävät KEHA-keskuksen lakiin perustumattoman tulkinnan vuoksi ilman hyvitystä. Nämä ravintolat kärsivät eniten koronakriisistä ja tarvitsivat kipeimmin tukea. KEHA-keskuksen tulkinnalle ei löydy mitään perustetta laista.

Hallinto-oikeudet ovat ainakin kahdessa ratkaisussa hylänneet KEHA-keskuksen päätöksen ja velvoittaneet maksamaan viihderavintolalle hyvityksen pääsylippumyynnistä ja eteispalveluista. Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt KEHA-keskuksen opiskelijaruokailua koskevan päätöksen ja velvoittanut maksamaan hyvityksen verottomista opiskelija-aterioista.

– Suurin osa ravintoloista ei ole osannut valittaa päätöksistä ja menettää sen vuoksi yritykselle lain mukaan kuuluvaa hyvitystä. Ravintoloilta on laittoman tulkinnan vuoksi jäänyt saamatta miljoonia euroja lakiin perustuvaa tukea. MaRa on vaatinut, että KEHA-keskus korjaa itse virheelliset päätöksensä ja maksaa kaikille yrityksille lain mukaisen hyvityksen jälkikäteen. KEHA-keskus on säännönmukaisesti kieltäytynyt korjaamasta virheitään. Siksi työ- ja elinkeinoministeriön on ryhdyttävä toimiin asiassa ja velvoitettava KEHA-keskus korjaamaan virheelliset päätöksensä, MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi vaatii.

Itäsuomalainen viihderavintola sai vuosi sitten hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan KEHA-keskuksen on maksettava hyvitys myös pääsylipputuloista. KEHA-keskus ei valittanut hallinto-oikeuden päätöksestä, minkä vuoksi se on lainvoimainen ja viranomaista velvoittava. Hallinto-oikeuden päätöksestä huolimatta KEHA-keskus on kieltäytynyt maksamasta ravintolalle lain mukaista hyvitystä. Yritys vei hallinto-oikeuden päätöksen perintään. Ulosottoviranomainen on todennut, että valtiolta ei voi periä saatavaa hallinto-oikeuden päätöksen perusteella. Yritys on valittanut perintää koskevasta asiasta käräjäoikeudelle, joka ratkaissee lähiaikoina perintää koskevan kysymyksen.

– On täysin ainutlaatuista, että suomalainen viranomainen kieltäytyy noudattamasta lainvoimaista tuomioistuimen päätöstä. Linjauksellaan KEHA-keskus on asettunut suomalaisen oikeusjärjestelmän ulkopuolelle ja rikkoo lakia harkitusti. Siksi MaRa on ryhtynyt selvittämään, millaisiin juridisiin toimenpiteisiin KEHA-keskuksen toiminnan vuoksi on ryhdyttävä, jotta suomalaiset yritykset saavat niille kuuluvan lakiin perustuvan hyvityksen, Aittoniemi toteaa.

Viimeksi muutettu torstai, 16 kesäkuu 2022 12:10
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

 • Petter Stordalenin hotelliyhtiö Nordic Choice Hotels vaihtaa nimeä
  Petter Stordalenin hotelliyhtiö Nordic Choice Hotels vaihtaa nimeä Kämp Collection Hotelsin ja Clarion Hotelin omistaja Petter Stordalen vaihtaa hotelliyrityksensä nimen Nordic Choice Hotelsista Strawberryksi. Nimenmuutoksella halutaan korostaa yhtiön sitoutumista hotellien palvelutasoon. Seuraavien kymmenen vuoden aikana yhtiö aikoo kaksinkertaistaa hotelliensa määrän ja laajentaa kanta-asiakasohjelmaan sisältyviä etuja ja palveluita. Tavoitteena on luoda omista brändeistä ja ulkoisista kumppaneista koostuva ekosysteemi, joka …
  Hotellit ja majoitus Lue lisää...
 • Savonlinnan Seurahuoneen uudet huoneistot avautuivat kesäsesonkiin
  Savonlinnan Seurahuoneen uudet huoneistot avautuivat kesäsesonkiin Original Sokos Hotel Seurahuoneen uudenlaiset huoneistot Savonlinnan sydämessä ovat valmistuneet. Koenukkujat kävivät testaamassa majapaikan ennakkoon. Saatu palaute on kannustavaa: tyylikäs sisustus, hyvä varustelu ja mainio sijainti matkustajasataman vierellä viehättivät ensimmäisiä vieraita. Savonlinnan kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen Niina Härkönen on yksi testiyöpyjistä. Härkönen suosittelee huoneistoja erityisesti etätyöskentelyyn ja pidempään majoittumiseen. ”Täällä voi asustella…
  Hotellit ja majoitus
 • Telkänpönttökylä nousee Naantalin Saaristoon
  Telkänpönttökylä nousee Naantalin Saaristoon Maailman kauneimman saariston syleilystä Rymättylästä löytyy makailuyrittäjä, Pentti-Oskari Kankaan unelmasta kasvanut vanhan kalastajakylän päivitetty versio Herrankukkaro.
  Hotellit ja majoitus Lue lisää...

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

Tapahtumauutisia

 • Pride-vuosi rikkoo jälleen ennätyksiä - 30 tapahtumaa aina syyskuulle saakka
  Pride-vuosi rikkoo jälleen ennätyksiä - 30 tapahtumaa aina syyskuulle saakka Sateenkaariliikkeen pride-tapahtumia järjestetään taas tänä vuonna ympäri Suomea, noin kolmisenkymmentä kappaletta. Tänä vuonna teemana Pride-tapahtumissa on esimerkiksi maailmantilanteen vastaava Rauhaa ja rakkautta.
  Tapahtumat
 • Tapahtuma-, kulttuuri- ja viihdealan kesästä tulossa vilkas
  Tapahtuma-, kulttuuri- ja viihdealan kesästä tulossa vilkas Viimeiset kaksi kesää koronapandemiasta kärsineiden kulttuuri-, viihde- ja vapaa-ajan palveluiden kesäsesongista odotetaan tänä vuonna vihdoin yhtä vilkasta kuin ennen koronaa. Toisaalta riskit, kuten ulkomaisten matkailijoiden vähyys erityisesti Uudellamaalla, saattavat näkyä edelleen kävijämäärissä, arvioi Palvelualojen työnantajat Paltan pääekonomisti Martti Pykäri.
  Tapahtumat
 • Matkamessujen ohjelma on julkistettu, koronapassilla turvallisesti tapahtumaan
  Matkamessujen ohjelma on julkistettu, koronapassilla turvallisesti tapahtumaan Lupa matkustaa – License to Travel kiteyttää matkamessujen pääteeman matkailun käynnistymiseen uudessa tilanteessa, jossa totutellaan koronapassin laajaan käyttöön matkustettaessa. Matka 2022 -messut toivottaa kävijät tammikuussa tervetulleiksi koronapassitarkastuksen läpi. Tapahtuman partnerimaa on Kreikka, jonka odotetaan ensi kesänä nousevan suomalaisten suurimmaksi lomakohteeksi.
  Tapahtumat

Aktiviteettiuutisia