Matkailualalla Business Finlandin ja ELY-keskusten tukia saivat eniten Uudenmaan ja Lapin yritykset. Koronatukien lisäksi VTV tarkasteli EU:n osarahoittamaa Visit Arctic Europe -hanketta, jonka vaikutusta ei voitu erottaa Lapin kansainvälisen turismin yleisestä kasvavasta trendistä.
Hampurilaisiin erikoistuneen Burger Lovers Finland -yhteisön avoimessa yleisöäänestyksessä Suomen parhaasta hampurilaisravintolasta annettiin 31 800 ääntä. Voittajaksi nousi Salossa toimiva JJ’s BBQ, toiseksi sijoittui Naughty BRGR -ravintolat ja kolmanneksi oululainen Kauppuri 5.
Ravintoloille maksettiin hyvitystä niiden sulkemisesta koronakriisin aikana. Lain mukaisia hyvityksiä maksava KEHA-keskus leikkasi korvauksia lakiin perustumattomasti, minkä vuoksi useat sadat ravintolat eivät saaneet niille lain mukaan kuuluvia hyvityksiä. KEHA-keskus on kieltäytynyt maksamasta hyvitystä ravintolalle, jolle hallinto-oikeus on lainvoimaisella päätöksellä velvoittanut maksamaan lain mukaisen hyvityksen.
Poikkeuksellinen kustannusten nouseminen heikentää merkittävästi suomalaisten opiskelijaravintoloiden mahdollisuuksia toimia kannattavasti ja tarjota suositusten mukaista ruokaa opiskelijoille. Opiskelija-aterioiden enimmäishinnan päättää opetus- ja kulttuuriministeriö ja opiskelijoille maksettavan ateriatuen määrän valtiovarainministeriö.
Tahkon kyläyhdistys ry käynnistää Tahkon alueen Smart Tahko II kehityshankkeen. Hanke on jatkoa aiemmalle esiselvityshankkeelle, jossa tutkittiin Tahkon alueen matkailupalveluiden kehitystarpeita. Puolitoistavuotinen hanke käynnistyi huhtikuussa ja osallistaa mukaansa noin 60 henkilöä kumppaniyrityksistä ja -oppilaitoksista.
Puuilon perustajan Markku Tuomaalan ja Scanburgerin perustajan Elias Sarajärven luoma Barot’s-ketju avasi uusia ravintoloita keskellä pahinta koronapandemiaa. Barot’sin toimitusjohtaja Toni Kivilahti laajentaa nyt franchising-ketjua ympäri maata ja kohti kansainvälisiä markkinoita.
Barot’s-ketjulla on Suomessa jo kuusi fast casual -kategoriaan lukeutuvaa ravintolaa. Niistä ensimmäinen avattiin Järvenpäähän vuonna 2018 ja viimeisin Raisioon tämän vuoden helmikuussa. Toimitusjohtaja Toni Kivilahti kertoo, että tavoitteena on perustaa Suomeen yhteensä 30 ravintolaa.
Rovaniemen edustavalla sijaitseva Kotisaari herää uudella tavalla eloon, kun Lapland Hotels ja Lapland Safaris avaavat heinäkuussa kesäravintolan saaren vanhaan venevajaan. Savurafla Kotisaari kunnioittaa Rovaniemen legendaarista tukkilaisperinnettä ja tarjoaa paikan päällä savustettuja, BBQ-annoksia venematkan päässä keskustasta.
Artisti Uniikki on suunnittelut Taco Bellille oman nimikkoaterian, joka on myynnissä kesäkuun ajan Suomen Taco Bell -ravintoloissa. Samassa yhteydessä lanseerataan kesäinen Taco Bell x Uniikki -oheistuotemallisto.
Helsinkiläinen Ravintola Palace on Suomen paras ravintola. Palace äänestettiin jo kolmannen kerran peräkkäin voittajaksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä. Seuraavina ovat helsinkiläiset BasBas, Savoy, Alexanderplats ja Grön. Vuoden ravintolahenkilö eli ”Ammattilaisten ammattilainen” on Michelin-tähtikokki ja ravintoloitsija Tommi Tuominen.
Suomalaisen juomayhtiön Arctic Blue Beveragesin tuotteet menestyivät erinomaisesti arvostetussa The San Francisco World Spirit Competition -kilpailussa (SFWSC). Tuplakultaa voittivat yrityksen uutuusginit Arctic Blue Legacy Gin ja Arctic Blue Gin Rose. Hopeaa sai innovatiivinen kauralikööri Arctic Blue Oat.
Lahtelaisen Teerenpeli Panimo ja Tislaamon Kulo-viski on kevään mittaan saavuttanut ruotsalaisilla olut- ja viskimessuilla kolme merkittävää ykkössijaa: Uppsala Beer & Whisky Festivalilla maaliskuussa Kulo voitti World Wide Whisky -kategorian ja En Öl & Whiskymässa -tapahtumassa huhtikuussa Göteborgissa kultaa tuli sarjoissa Best Nordic Whisky All Categories ja Single malt Whisky no age–12 YO.
Kauppakeskus Isoon Omenaan Espooseen avautuu täysin uudenlainen ravintolakonsepti Burger Dojo. Se yhdistää aidot aasialaiset maut ja raaka-aineet, hampurilaiset sekä omintakeisen animemaailman tarjoten kävijälle ennennäkemättömän makumatkan. Dojo avaa ovensa 9.4.2022.
© 2022 travelnews.fi