Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
maanantai, 16 marraskuu 2020 10:15

Ajantasainen tieto tukee matkailualan toimijoita kriisissä Nostettu

Kirjoittanut Benchmarking Alliance
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Myydyt huoneet ovat laskeneet -50% tammi-lokakuun välisenä aikana vuoteen 2019 verrattuna Suomessa. Marraskuun 12 ensimmäisen päivän aikana huoneita on myyty -63% vähemmän ja huoneiden liikevaihto on lähes -70% vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Myydyt huoneet ovat laskeneet -50% tammi-lokakuun välisenä aikana vuoteen 2019 verrattuna Suomessa. Marraskuun 12 ensimmäisen päivän aikana huoneita on myyty -63% vähemmän ja huoneiden liikevaihto on lähes -70% vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Kuva: Benchmarking Alliance

Ajantasaisen tiedon merkitys matkailualalla on korostunut vuoden 2020 aikana. Matkailun kysyntä on hajautunut Suomessa epätasaisesti liikematkustuksen ja kansainvälisten asiakkaiden puuttuessa. Pandemiatilanteen, alan rajoitusten ja asiakkaiden ostotottumuksien muutokset tuovat jatkuvia haasteita matkailualanyritysten asiakashallintaan ja ennakointikykyyn.

Majoitustrendien avulla päiväkohtaista majoituskysyntää ja alan avainlukujen kehittymistä seuraa Suomessa jo yli 200 majoitusliikettä. Tiedot osoittavat, miten matkailu on tällä hetkellä vapaa-ajan matkustuksen varassa ja kaupunkien aiemmat trendit ovat kääntyneet päälaelleen.

”Hotellit seuraavat päivätason tietoja alueillaan entistä suuremmalla intensiteetillä asiakkaiden tehdessä varauksia yhä myöhemmin. Olemme huomanneet nousevan tarpeen ajantasaiseen tietoon myös matkailun alueorganisaatioiden osalta”, kertoo Benchmarking Alliancen Suomen maajohtaja Hanna Lak. ”Erityisesti kaupungit ja alueet, jotka panostavat tiedolla johtamisen kehittämiseen käyttävät palveluamme aktiivisesti ja voivat siten paremmin tukea alueensa matkailualan yrityksiä”, jatkaa Lak.

”Ravintolatrendien seurantaa olemme käynnistelleet Suomessa jo pitkään ja edelläkävijät ovat ottaneet kaikille ravintoloille avoimen palvelun käyttöönsä”, sanoo Lak. 

Hän näkee, että ajantasainen tieto olisi alalle erittäin hyödyllinen niin ravintolarajoitusten vaikutusten mittaamisessa kuin normaalikysynnän aikana.

”Olen toiveikas, että loppuvuoden osalta saamme jo näkyviä trendejä ravintola-alan kysynnästä kasaan Suomessa”, Lak visioi. 

Esimerkiksi Ruotsissa ja Hollannissa ravintolatrendien lukemat kertovat karua tarinaa pandemian vaikutuksista lounas- ja illallismyyntien osalta. Ravintoloiden kokonaismyynti ei kuitenkaan ole kaikilla heilahtanut yhtä paljon muun myynnin vaikutuksesta.

Lapin matkailun ja erityisesti tulevan talvikauden tueksi pilotoidaan ohjelma- ja aktiviteettipalvelutrendien seurantaa osana Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuonehanketta. Alueella ei ole aiemmin ollut käytössä ajantasaista tietoa aluetasolla. Pilotti on avoin kaikille alueen matkailualan yrityksille. 

”Lapin matkailun suuri vetovoima on ohjelmapalveluissa ja aktiviteeteissä; mutta niiden käytöstä tiedämme aivan liian vähän”, kertoo Kristian Sievers Lapin liitosta, joka vetää hanketta yhdessä Lapin AMK:n kanssa.

Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuonehanke tukee matkailuelinkeinon toipumista tiedolla johtamisella. Tilannehuone-hankkeen sivustolla https://lapinluotsi.fi/tilannehuone/ ylläpidetään tietoja ja tunnuslukuja, joita matkailuelinkeino voi hyödyntää koronakriisistä toipumisessa. Loppuvuoden aikana julkaistaan ennakointitietoa talvikaudesta 2020-2021. Hanketta rahoittavat Lapin liitto, EAKR ja Vipuvoimaa EU:lta.

Lähteet: 

Hotelli- ja ravintolatilastot: Benchmarking Alliance. Benchmarking Alliance Hotel Trends -palvelun tiedot perustuvat Suomen yli 200 merkittävimmän hotellin ja majoitusliikkeen raportoimiin lukuihin. Benchmarking Alliance palvelussa seurataan päivätason majoitustrendejä 11 kaupungissa (Helsinki, Vantaa, Espoo, Tampere, Turku, Jyväskylä, Oulu, Rovaniemi, Pori, Lahti, Vaasa) sekä Lapissa, Itä-Suomen ja Saimaan alueella. 

Viimeksi muutettu sunnuntai, 15 marraskuu 2020 08:21
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Hotelliuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia