Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
keskiviikko, 05 helmikuu 2020 09:27

Keskuskauppakamari: Koronavirus tilapäinen haaste Suomen matkailulle

Kirjoittanut Keskuskauppakamari
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa

Koronavirus aiheuttaa väistämättä päivä päivältä enemmän haittaa maailmantaloudelle ja sitä kautta se tuntuu myös yhä laajemmin Suomessa, arvioi päivän tilannetta Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

”Suomessa terveysviranomaisten, matkailuyritysten ja Finnairin ripeät toimet ovat nyt omalta osaltaan hidastaneet viruksen leviämisen riskejä Suomessa”, kiittelee Romakkaniemi.

”Esimerkiksi vauhdilla kasvanut suomalainen matkailuala kärsii väistämättä tilanteesta, mutta haaste on tilapäinen, ja toivottavasti lyhytkestoinen”, toteaa Romakkaniemi. Hän toivoo, että matkailualan toimijat pystyvät kansainvälisten kumppaniensa kanssa sopimaan koronaviruksen aiheuttamista ongelmista puolin ja toisin tavalla, joka turvaa myös hyvät yhteistyösuhteet tulevaisuudessa. ”Myös Kiinassa toimivat yritykset ja ne, joilla on siellä hankintaketjuja, ovat raportoineet meille eriasteisista ongelmista”, Romakkaniemi jatkaa.

Kauppakamarilta lausunto Suomen olosuhteista

Kauppakamarilain nojalla Suomessa kauppakamarit ovat myöntäneet yrityksille ulkomaankauppaan liittyviä asiakirjoja kuten alkuperätodistuksia sekä erityistodistuksia. Tämän perusteella Keskuskauppakamari on tänään julkistanut lausunnon kansainväliseen tavara- ja palvelukauppaan liittyvistä olosuhteista Suomessa.

”Matkailualan toimijoiden kanssa käytyjen keskusteluiden pohjalta olemme päättäneet antaa lausunnon, jossa todetaan Suomessa olevan yhä täydet valmiudet ja oikeudet tarjota matkailupalveluita koronaviruksesta riippumatta”, toteaa Keskuskauppakamarin kansainväliseen kauppaan ja sen juridiikkaan perehtynyt johtaja Timo Vuori.

Vuoren mukaan kauppakamari on aikaisemminkin antanut vienti- ja tuontiyrityksille pyynnöstä erityistodistuksia esimerkiksi satamalakkojen aiheuttamasta ylivoimaisesta esteestä ulkomaankaupan merikuljetuksille.

Keskuskauppakamarin lausunnossa todetaan, että muutamasta koronavirusepäilystä huolimatta Suomessa toistaiseksi viranomaiset tai muut toimijat eivät ole kieltäneet tai rajoittaneet minkään matkailupalvelun tarjoamista.

Vuoren mukaan kyseessä on neutraali lausunto liiketoimintaolosuhteista Suomessa erityisesti matkailupalveluiden kannalta.

”Emme voi ottaa kantaa yksittäisten matkailuyritysten kumppanuuksiin, sopimussuhteisiin tai niihin liittyviin velvoitteisiin, vaan ne ratkeavat tehtyjen sopimusten ja sovellettavan lain pohjalta. Mutta toivomme, että lausuntomme edesauttaa alan toimijoita keskustelussa kansainvälisten kumppaniensa kanssa tilanteesta Suomessa”, painottaa Timo Vuori

Lausunto on julkaistu Keskuskauppakamarin kotisivulla ja jaettu kauppakamarien sekä matkailualan toimijoiden käyttöön.

Viimeksi muutettu keskiviikko, 05 helmikuu 2020 09:29
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Työvoima

Liikenneuutisia

  • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
    Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
    Matkustajaliikenne
  • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
    Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
    Matkustajaliikenne
  • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
    Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
    Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia