Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu

Suomen Inflaatio elokuussa 2023

 

5,6% (-0,9)

Lasku heinäkuusta enimmäkseen sähkön hintaindeksin korjauksesta. 
Euroalueen inflaatio elokuussa 5,3%.

 Kuluttajien luottamusindikaattorin elokuussa 2023

-8,0 (-0,8)

(vuosimuutos ja edellisestä kuukaudesta)

Space
Space
Space
tiistai, 05 heinäkuu 2022 16:52

Kansainväliset kongressit palasivat Suomeen ja Pikku-Finlandiaan

Kirjoittanut Finlandia-talo
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Koronapandemian vaikutus Suomen yritystapahtumasektoriin. Kongressi- ja tapahtumavierailujen määrän kehitys Suomessa. Koronapandemian vaikutus Suomen yritystapahtumasektoriin. Kongressi- ja tapahtumavierailujen määrän kehitys Suomessa. Tourism Economics (2020).

Kansainvälisiä kongresseja ja konferensseja järjestetään taas livenä. Siitä kertoo Finlandia-talon viereen nousseen Helsingin uuden maamerkin, Pikku-Finlandian, nopeasti täyttyvä varauskalenteri.

Tapahtuma-ala on virkistymässä ja myös kansainvälisiä kongresseja ja konferensseja järjestetään jälleen virtuaalisten tai hybriditapahtumien sijaan livenä. Helsingin keskeisintä kongressipaikkaa Finlandia-taloa perusparannetaan ja tapahtumat ovat käynnistyneet maaliskuussa avatussa Pikku-Finlandiassa.

Pikku-Finlandian varauskalenterin täyttyminen kertoo Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolosen mukaan tilanteen elpymisestä ja tapahtumamyynnin vauhdittumisesta pandemian jälkeen. Myös kansainvälisten kokousten ja kongressien järjestäminen Pikku-Finlandiassa on päässyt tänä vuonna huikeaan vauhtiin.

 

Pikku-Finlandian kansainvälinen kongressikesä

Pikku-Finlandiassa järjestetään tänä vuonna lähes kolmekymmentä kansainvälistä kokousta, kongressia tai konferenssi-illallista. Heti kesäkuun alussa Pikku-Finlandian uudet upeat tilat täyttyivät kansainvälisistä vieraista, keynote-puheenvuoroista sekä round table -keskusteluista. Käydyissä keskusteluissa osallistujien kesken jaettiin uusimmat oivallukset, tieto ja inspiraatio kustakin aihealueesta. Luvassa on vielä esimerkiksi heinäkuussa järjestettävän viikon mittaisen kansainvälisen entomologian eli hyönteistieteen alan, (ICE) kongressi-illallinen, jonne on tulossa osallistujia ympäri maailman.

– Oli aivan mahtavaa jälleen kokea tämä kansainvälinen kuhina, nähdä vieraiden innostuneet ilmeet ja kuulla vilkasta keskustelua näyttelyalueella, kertoo Finlandia-talon markkinointi- ja viestintäjohtaja Minna Sauramaa saavuttuaan Pikku-Finlandian kahvilaan erään kongressin aikana.

 – Juuri tätä me kaikki olemme kaivanneet – toistemme kohtaamista, ajatusten vaihtoa kollegoiden kanssa ja uuden oppimista kasvokkain. Tästä fiiliksestä on aivan mahtava jatkaa kohti loppukesän konferenssi-illallisia ja syksyn kongressitapahtumia, Sauramaa summaa. 

– Suurten kansainvälisten tapahtumien järjestäminen on vuosien työ. Nyt teemme jo täysillä aktiivista myyntityötä ja odotamme innolla, että pääsemme toteuttamaan  kansainvälisiä kongresseja myös kahden vuoden kuluttua avattavassa entistäkin upeammassa, uusitussa Finlandia-talossa, Sauramaa jatkaa.

Ennen pandemiaa vuonna 2018 Finlandia-talo pääsi valokeilaan Trump-Putin-huippukokouksen kansainvälisenä mediakeskuksena ja samana vuonna Finlandia-talo myös palkittiin maailman parhaana tapahtumatalona Bea World Festivalilla. Vuonna 2019 Finlandia-talo teki ennätystuloksen. Kansainväliset kongressijärjestäjät osoittavat jälleen pandemian jälkeen mielenkiintoa Suomea, Helsinkiä ja Finlandia-taloa kohtaan. 

– Union of International Associationsin (UIA) laatii vuosittain tilaston, jossa verrataan maailman suosituimpia kongressimaita ja -kaupunkeja. Tuoreimman tilaston mukaan Helsinki kipusi jälleen viidentoista suositumman kongressikaupungin joukkoon sijalle 13. Suomi on maavertailussa sijalla 15 ja yhä Pohjoismaiden suosituin maa kansainvälisten kongressien järjestämiseen, kertoo Ines Antti-Poika Visit Finlandilta. 

Pikku-Finlandia on tällä hetkellä Suomen kansainvälisin kongressitalo. Pikku-Finlandiaan ovat siirtyneet juuri sinne sopivat maksimissaan 1000 hengen tapahtumat. 

 

Kansainväliset kongressit Helsingin kestävän kasvun moottoreina 

Helsinki Partnersin Visitor Attraction Director Leena Lassila näkee kongressien tulevaisuuden valoisana.

– Tänä kesänä kongresseja on edelleen paljon hybridinä, mutta näemme selkeää halua palata kasvokkain tapaamisiin. Tällä hetkellä saamme huomattavan paljon yhteydenottoja potentiaalisilta kongressin järjestäjiltä. Kiinnostus on selkeässä kasvussa ja kaupungin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmassa kansainväliset kongressit on määritelty kestävän kasvun moottoreiksi. Uskomme, että paluu pandemiaa edeltävälle tasolle tapahtuu jo parin vuoden sisään, sanoo Leena Lassila.

 

Koronapandemian vaikutus Suomen yritystapahtumasektoriin. Kongressi- ja tapahtumavierailujen määrän kehitys Suomessa. Lähde: Tourism Economics (2020).

 

Tourism Economics (2020) selvitti koronapandemian vaikutuksia Euroopan kongressisektoriin. Tutkimusraportin mukaan myös Suomessa kongressi- ja tapahtumavierailujen määrä tulee nousemaan loivasti niin, että se olisi jo vuonna 2023 palautunut pandemiaa edeltäviin lukemiin.

Suomessa järjestettävien kansainvälisten kongressien tilaa selvitti myös Finland Convention Bureau (2021). Sijainti, saavutettavuus, konferenssijärjestäjien osaaminen ja vastuullisuuden huomioiminen järjestelyissä vaikuttavat kongressipaikan valintaan. Suomea pidetäänkin selvityksen mukaan hyvänä kongressipaikkana. 

Kongresseista on hyötyä varsinaisten osallistujien lisäksi myös muille. Kansainväliset kongressivieraat ovat merkittävä tulonlähde Helsingille. Ennen koronaa Finlandia-talon asiakkaat käyttivät joka vuosi lähes 50 miljoonaa euroa käynneillään kaupungissa. Kongressin järjestämisen myötä suomalaista tapahtumaosaamista saadaan nostettua esille ja samalla saadaan vahvistettua myös Suomi-brändiä. Finlandia-talossa ja Pikku-Finlandiassa Suomi-brändi näkyy erityisen vahvasti jo nimestä lähtien. 

 

Kongressivieraille ruokaelämyksiä modernin arkkitehtuurin keskellä 

Nimensä veroinen on myös Pikku-Finlandian ravintola. Finlandia-ravintolan ja Finlandia Cafe&Winen henkilökunta loihtii kansainvälisille kongressivieraille innovatiivisia ruokaelämyksiä ja yllätyksiä kotimaisista raaka-aineista sesongin mukaan. Keittiöpäällikkö Mika Jokelan ruokavisioissa näkyvät koko Suomen upeat raaka-aineet ja niiden tuottajien arvostus, neljä vuodenaikaa sekä innovatiivisuus. Jokelan Taste of Finlandia -ruokamatkasta ovat päässeet nauttimaan jo nyt jo viisitoista Helsinki Partnersin kansainvälistä mediaryhmää ja uusia varauksia on jo sisällä.  

Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo on yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä. Turistikierrosten ykkösuutuus, Pikku-Finlandia-tapahtumakeskus, edustaa modernimpaa arkkitehtuuria. Luonnonläheisen rakennuksen tunnistaa pitkän terassin mäntypylväiköstä. Pikku-Finlandian nimi saattaa hämätä, sillä talo on iso: tilaa on 2200 neliömetriä, joten kansainvälisiin kongresseihin mahtuu muunneltavan tilan ansiosta jopa 1000 vierasta.


Fakta: Finlandia-talon ja Pikku-Finlandian kansainväliset kongressit lukuina

Pikku-Finlandiassa järjestetään tänä vuonna yli 20 kongressia tai kansainvälistä tapahtumaa. Finlandia-talossa niitä järjestettiin viime vuonna yhdeksän
13 % tapahtumista on tänä vuonna kansainvälisiä
Huippuvuonna 2019 Finlandia-talossa oli 50 kansainvälistä kongressia tai kokousta sekä yli 70 EU-puheenjohtajakauden kokousta 

Lähteet: 


Finland Convention Bureau 2021. Kongressijärjestäjätutkimus 2021. 
Tourism Economics 2020. The Impact of Coronavirus on Europe’s Convention Sector.

Viimeksi muutettu torstai, 04 elokuu 2022 08:01
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Työvoima

Liikenneuutisia

 • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
  Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
  Matkustajaliikenne
 • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
  Matkustajaliikenne
 • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
  Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
  Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia