Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
lauantai, 26 syyskuu 2020 14:20

Turku vahvasti mukana kansallisessa urheilutapahtumakaupunkien yhteistyöprojektissa

Kirjoittanut Turun kaupunki
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Urheilun kansainväliset suurtapahtumat vahvistavat merkittävästi Suomi-brändiä, kanavoivat merkittäviä vientituloja ja heijastuvat moniulotteisesti aluetalouteen ja erityisesti matkailuun. Urheilulla ja liikunnalla on myös merkittävä työllistävä vaikutus. Tapahtumat tarjoavat elämyksiä niin matkailijoille kuin kaupungin asukkaille ja lisäävät osaltaan osallistujien hyvinvointia.

Suurten kaupunkien rooli on keskeinen, kun mahdollistetaan urheilun ja liikunnan suurtapahtumia. Kaupungit investoivat tapahtumien edellyttämän infran ja osallistuvat usealla eri toiminnan lohkolla tapahtumien mahdollistamiseen. On erittäin tärkeää, että kansallista edistämistoimintaa tehdään yhteistyömallilla, jossa suurilla tapahtumakaupungeilla on keskeinen rooli. Yhteistyötä tulee syventää myös valtion eri hallinnonalojen kanssa.

Lahden, Helsingin, Tampereen, Turun ja Jyväskylän kaupungit muodostavat kaupunkiverkoston projektille, jolla yhdistetään kaupunkien erilaista asiantuntijuutta ja vahvistetaan Suomi-brändiä kansainvälisten urheilun suurtapahtumien järjestäjänä. Myös Suomen urheiluopistosäätiö on mukana yhteistyössä. Hanketta toteutetaan läheisessä yhteistyössä urheilun kansallisten lajiliittojen sekä Suomen Olympiakomitean ja Paralympiakomitean kanssa.

Hanke pohjautuu vuonna 2019 valmistuneeseen kansallisen liikunnan ja urheilun suurtapahtumastrategian jalkauttamiseen. Kaksivuotinen hanke ulottuu 2022 Pekingin talviolympialaisiin ja paralympialaisiin asti.

- Hankkeen tavoitteena on parantaa Suomen vetovoimaisuutta kansainvälisten suurtapahtumien hakuprosesseissa. Lajiliittojen, kaupunkien ja opetus- ja kulttuuriministeriön välisen yhteistyön tiivistäminen ja osaamisen kokoaminen on erittäin tärkeää, jotta Suomi saa jatkossakin järjestettäväkseen urheilun kansainvälisiä suurtapahtumia, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko toteaa hankkeen tiedotteessa.

Poikkihallinnollisessa yhteistyössä ovat mukana myös Työ- ja elinkeinoministeriö, Ulkoministeriö, Valtiovarainministeriö sekä Business Finland/Visit Finland.

Projektissa toteutetaan neljä toisiaan täydentävää toimintalinjaa.

  1. Urheilutapahtumateollisuuden tiedolla johtaminen ja rahoituksen kehittäminen
  2. Kansainvälisen tunnettuuden, vaikuttavuuden ja vetovoiman kehittäminen
  3. Tapahtumahakujen edistäminen
  4. Toimialan ja tapahtumaosaamisen kehittäminen

Projektin aikana syntyneitä hyviä käytänteitä on tarkoitus vakiinnuttaa pysyviksi toimintatavoiksi. Hankkeen aikana on myös tarkoitus synnyttää tulevaisuudessa toimiva toimintayksikkö, josta käsin liikunta-, urheilu- ja hyvinvointitapahtumiin liittyvää elinkeinoa ja vientiä voidaan kehittää.

Hankkeen isäntäorganisaationa toimii Lahden kaupunki. Hankehallinnoijana toimii Lahti Region Oy, jonka kanssa projektiin osallistuvat kaupungit ja urheiluopistosäätiö solmivat hankesopimuksen.

Kansallisen projektipäällikkönä toimii liikuntatieteiden maisteri Jani Backman, 41. Backman on toiminut vuodesta 2006 lähtien autourheilun kansallisen lajiliiton, AKK-Motorsport ry:n johtotehtävissä pääsihteerinä ja toimitusjohtajana. Vuodesta 2016 lähtien hän on vastannut promoottorina AKK:n markkinointiyhtiö AKK Sports Oy:ssä Suomen MM-rallin, Neste Rallin järjestämisestä.

Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajaksi on kutsuttu yhteysjohtaja Antti Kirkkola Turun kaupungilta.

- Urheilun ja liikunnan kansallisten ja kansainvälisten suurtapahtumien aluetaloudelliset vaikutukset ja työllisyysvaikutukset ovat merkittävät ja suuret kaupungit ovat suurtapahtumien merkittävimpiä mahdollistajia ja yhteistyökumppaneita. On tärkeää, että yhteistyötä tiivistetään sekä valtion eri ministeriöiden että paikallisen toimijakentän kanssa, Kirkkola sanoo.

Viimeksi muutettu lauantai, 07 marraskuu 2020 14:27
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Hotelliuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia