Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
tiistai, 20 kesäkuu 2023 23:51

Matkailu tarjoaa työtä monenlaisille osaajille

Kirjoittanut Toptaste Oy
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Suomen matkailualan liitto ry SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen matkailualan liitto ry SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti kuva. Toptaste Oy

Suomen matkailualan liitto ry SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti antoi Toptaste-lehdelle alkusanat ja kertoi matkailualan erilaisista työmahdollisuuksista.

Parhaina aikoina matkailu on työllistänyt Suomessa yli 150 000 ihmistä. Euroopan tasolla noin joka kymmenes työssä käyvä toimii matkailun parissa. Monesta eri toimialasta muodostuva teollisuudenala tuotti vuonna 2019 noin 2,7 prosenttia maamme BKT:stä ja matkailukysyntä eli matkailusta Suomeen jäävä rahamäärä oli tuolloin peräti 16,3 miljardia euroa. Tuolloin matkailu oli samaa suuruusluokkaa kuin metsäteollisuus ja suurempi kuin elintarviketeollisuus. Taakse jäi moni muukin teollisuudenala.

Vaikka pandemian myötä näistä luvuissa nähtiin takapakkia, kyse ei ole siis mistään nappikaupasta. Matkailu muodostuu erilaisten sektoreiden, kuten matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien, kuljetusyhtiöiden, majoitusliikkeiden, ravintoloiden, kulttuuri-, urheilu- ja virkistyspalveluiden tarjonnasta. Matkailu työllistää väkeä myös erilaisten teknologiayritysten, median, oppilaitosten, valuutanvaihtoyritysten, kunnallisten, alueellisten ja valtiollisten matkailutoimistojen kautta. Monenlaisia töitä paiskitaan niin suurissa monikansallisissa yrityksissä kuin yhden tai kahden ihmisen paikallisissa mikroyrityksissä. Samassakin yrityksessä työnkuvat voivat vaihdella IT-asiantuntijanhommista kasvokkain tapahtuvaan asiakaspalvelutyöhön tai ulkomaalaisille kongressimatkustajille räätälöitäviin matkajärjestelyihin.

Matkailuteollisuus elää jatkuvassa muutoksen myllerryksessä. Vuosien varrella koetut erilaiset kriisiajat ovat kuitenkin osoittaneet matkailualan resilienssin. Alan sinnikkyyden taustalla ovat nimenomaan alan työntekijät. Toimiala on äärimmäisen mielenkiintoinen ja työ usein myös suorastaan hauskaa. Alalla työskenteleviltä vaaditaan kuitenkin valmiutta kestää jatkuvaa muutosta ja taitoa pitää erilaiset langat hyppysissään. Myönteinen ja utelias elämänasenne sekä rohkeus kohdata ihmisiä ja yllättäviä tilanteita ovat matkailun parissa työskentelevien ominaisuuksista tärkeimpiä.

Kriisivuosien jälkeen matkustus vetää taas, ja kotimaanhelmien ohella suomalaiset hakevat elämyksiä myös maailmalta. Kansainväliset matkustajat puolestaan haluavat tutkia maailman onnellisimman maan matkailutarjontaa. Jotta matkailualan öljytyt rattaat saadaan pysymään käynnissä, alan kymmenissä tuhansissa yrityksissä tarvitaan tekijöitä. Pandemian aikana muille aloille siirtyneitä ’paluumuuttajia’ on ilahduttavan paljon ja myös matkailualan oppilaitokset raportoivat matkailun kiinnostavan taas oppiaineena. Eli tervetuloa vaan, monenlaisia töitä riittää!   

Viimeksi muutettu keskiviikko, 19 heinäkuu 2023 23:53
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Työvoima

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

 • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
  Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
  Matkustajaliikenne
 • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
  Matkustajaliikenne
 • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
  Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
  Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia