Matkailualan uutisia alan ammattilaisille
Menu
perjantai, 30 kesäkuu 2023 20:42

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: ”Pienipalkkaisen on entistä vaikeampi tulla työllään toimeen”

Kirjoittanut Palvelualojen ammattiliitto PAM ry
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

”Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, monen palvelualan työntekijän on entistä vaikeampi tulla työllään toimeen. Verotus ei kevene, pätkätöiden tekemisestä rangaistaan ja kokoaikatyötä ei palvelualojen kaikille työntekijöille ole tarjolla”, Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen summasi tilannetta Suomi-Areenan Työllä piti tulla toimeen, mutta miten kävi - tilaisuuden keskustelussa.

Rönni-Sällisen mukaan palvelualojen työntekijöiden toimeentulo on niukkaa eivätkä läheskään kaikki tule toimeen pelkästään työstään saamilla ansioilla.

”Pääministeri Petteri Orpo sanoi viime viikolla eduskunnassa, että Suomen pitää olla maa, jossa työikäiset ja -kykyiset ovat töissä ja jossa työn vastaanottamisen pitää kannattaa ja työn tekemisen palkita. En ole asiasta eri mieltä, mutta hallituksen suunnittelemat toimet eivät valitettavasti tätä tavoitetta edistä”, Rönni-Sällinen sanoi.

Hallitus suunnittelee sopeuttavansa leikkaamalla noin 4,5 miljardin verran valtion menoja ja keventämällä ansiotuloverotusta noin 405 miljoonalla eurolla. Veropolitiikallaan se kertoo tavoittelevansa kotitalouksien ostovoiman kohentumista, työnteon kannustimien parantumista ja talouskasvun edellytysten vahvistumista. Se kannustaa työntekoon ja yrittäjyyteen. Tuloverokevennykset hallitus lupaa painottavansa pieni- ja keskituloisiin.

”Suurin kevennys kuitenkin päätettiin jo ohjelmassa. Se menee yli 90 000 euroa vuodessa tienaaville, jotka maksavat nyt korkeinta ansiotuloveroprosenttia”, Rönni-Sällinen huomauttaa.

Jatkossa korkeinta prosenttia aletaan periä vasta yli 150 000 euroa vuodessa tienaavilta. Heille veronkevennys on yli 1000 euroa vuodessa, kun Veronmaksajien keskusliiton arvion mukaan keskituloisen 45 000 euroa ansaitsevan palkansaajan kevennys olisi noin 150 euroa vuodessa. PAMin jäsenten vuositulot olivat keskimäärin 27 025 euroa. Alle 15 000 euroa vuodessa ansaitseva ei hyödy tuloverokevennyksestä, koska hän ei maksa tuloveroa.

”Kaikkien maksettavaksi tulee kuitenkin hallituksen tekemä arvonlisäverojen korotus lääkkeistä, liikuntapalveluista, kulttuuri- ja urheilutapahtumista nykyisestä 10 prosentista 14 prosenttiin. Pienituloiselle tasavero puree kovemmin kuin suurituloiselle. On eri asia ostaa lääkkeitä 2000 euron kuin 10 000 euron kuukausituloilla”.

Työn vastaanottaminen vaikeutuu

”Verotuksen keventämisellä ei palvelualojen työntekijää kannusteta työhön eikä hänen ostovoimaansa kohenneta. Valitettavasti niin ei tehdä sosiaaliturvankaan puolella. Hallitus tekee työn vastaanottamisesta entistä vaikeampaa.”, Rönni-Sällinen totesi.

PAMin jäsenistä 40 prosenttia oli viime syksynä jäsenkyselyn mukaan osa-aikatyössä. Palvelualojen työttömyyskassasta tukea saaneista puolet (49%) teki töitä - osa-aikaisia sellaisia, ja sai soviteltua päivärahaa. PAMin jäsenistä 10 prosenttia sai vuosien 2020-2021 aikana toimeentulotukea ja 20 prosenttia asumistukea.

Toimeentuloaan parantaakseen työntekijä voi tehdä lisää työtunteja, jos niitä on tarjolla. Hallitus on kuitenkin poistamassa työttömyysturvasta ja asumistuesta 300 euron suojaosat. Poiston myötä lisätyön vastaanottaminen leikkaa välittömästi työttömyysturvaa ja asumistukea. Lisäksi tukien saantiin tulee katkoja.

Hallitus on myös porrastamassa työttömyysturvaa ja vaikeuttamassa sen piiriin pääsyä työssäoloehdon pidennyksellä. Porrastamisessa työttömyysturva pienenisi kahden kuukauden ja uudelleen kahdeksan kuukauden jälkeen. Käytännössä monen pienipalkkaisten ansio-osa sulaisi porrastuksessa pois.

”Käytännössä ansioturvan kesto lyhenisi.  Kun vielä työssäoloehto pitenee, osa-aikatyöntekijän on vaikeampi päästä uudestaan ansioturvan piiriin.”

”Uuden ammatin hankkiminen voisi tietenkin olla myös tie työhön, jonka palkka riittäisi elämiseen. Senkin tien hallitus tukkii, kun se lopettaa aikuiskoulutustuen”, Rönni-Sällinen päätti.

 

 

Viimeksi muutettu maanantai, 03 heinäkuu 2023 20:46
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Majoitusuutisia

Matkailutrendejä

Ravintolauutisia

Työvoima

Kokousalan uutisia

Liikenneuutisia

  • Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023
    Tuettujen maakuntalentojen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2023 Valtion tukemien maakuntalentojen tavoitteena on ollut markkinaehtoiseen reittilentoliikenteeseen paluu koronan romahdutettua kysynnän. Palautuminen on ollut melko hidasta, ja hallitus on päättänyt tukea lentoja maaliskuuhun 2026 asti. Matkustajamäärissä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävää kasvua, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Vuonna 2023 valtion keskimääräinen tuki matkustajaa kohden on ollut…
    Matkustajaliikenne
  • Viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutus on käynnistynyt
    Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.
    Matkustajaliikenne
  • Lentojen jatko Joensuuhun turvattu, Karjalan radan kunnostus etenee
    Pääministeri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen. Pohjois-Karjalan näkökulmasta budjettiehdotus sisältää kaksi saavutettavuutta parantavaa päätöstä.
    Matkustajaliikenne

Tapahtumauutisia

Aktiviteettiuutisia